Anglia: Simboluri ale epocii de aur industriale, readuse la viață (reportaj)

Via: rfi.ro

Inspirându-se din marile nume ale Renașterii italiene, cum ar fi familia Medici, proprietarii fabricilor de textile din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea au construit clădiri monumentale menite să rămână mărturii “eterne” ale puterii lor.

Utilizând “piatra York”, un tip de gresie locală cu tonuri aurii, au contribuit la configurarea peisajului urban din regiunea West Yorkshire, în apropierea orașului Leeds.

Odată cu declinul treptat al industriei textile după al Doilea Război Mondial și odată cu ea declinul economiei regiunii, multe dintre aceste simboluri ale moștenirii industriale britanice au fost lăsate în paragină sau au fost demolate.

Altele au putut fi salvate și au devenit obiective culturale, găzduind artiști de renume mondial, precum pictorul David Hockney sau cântărețul Sting.

Printre acestea se numără Salts Mill de lângă Bradford, cea mai mare fabrică din Europa când a fost deschisă în 1853, și Piece Hall din apropiere de Halifax.

În perioada sa de vârf, 5.000 de muncitori lucrau la Salts Mill, o clădire masivă și lungă, dar când instalațiile au fost închise în 1986, s-au găsit foarte puțini cumpărători.

Antreprenorul din Bradford, Jonathan Silver, a decis să încerce și a preluat situl în anul următor cu intenția de a-l transforma într-o galerie de artă, apelând la ajutorul prietenului său, pictorul de renume mondial David Hockney, care era și el din zonă.

“Ceea ce a văzut aici a fost o clădire bine întreținută și, fiind în Bradford, a considerat că ar fi locul perfect pentru a înființa o galerie Hockney”, povestește fratele său Robin, care a fost până de curând director al locației.

Jonathan Silver, care a decedat în 1997, discutase ideea cu pictorul în timpul unei vizite la acesta în Statele Unite. Hockney a fost de acord să împrumute câteva dintre tablourile sale, chiar dacă i s-a părut ideea “foarte bizară”, în timp ce membri ai familiei antreprenorului l-au luat drept un “nebun”, își amintește fratele său.

Galeria a fost deschisă într-o zi de noiembrie, “și imaginați-vă… o fabrică masivă, întunecată și înspăimântătoare, sub o ploaie torențială, în ceață și vânt rece… nimeni nu a venit”, mai relatează Robin.

Inițiativa de a transforma locul într-o “afacere artistică și culturală care nu exista în nordul Angliei la acea vreme” a avut în cele din urmă succes.

Venirea vizitatorilor pasionați de cultură a făcut ca companiile să înțeleagă potențialul regiunii și beneficiile de a-și stabili afaceri într-o clădire atât de emblematică, care găzduiește acum și magazine și restaurante.

Magia trecutului

Piece Hall, o piață veche și monumentală a textilelor din Halifax, cu numeroase arcade care se desfășoară de-a lungul acestei imense clădiri pătrate construită în 1779, a trecut printr-o transformare similară, devenind o sală de concerte unde au susținut spectacole foștii soliști Oasis Noel Gallagher, Sting, New Order și Nile Rogers.

Devenită piață după declinul industriei textile, apoi un loc pentru evenimente speciale, hala a fost salvată de la demolare în anii 1960 și apoi din nou în anii 1980, printr-un vot local.

După o renovare în valoare de 19 milioane de lire sterline (22 de milioane de euro) și ideea directoarei Nicky Chance-Thompson de a organiza concerte începând din 2018, clădirea și-a recăpătat gloria de odinioară.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns