Chiar are nevoie Europa de un „euro digital”? (analiză RFI)

Via: rfi.ro

Din China până în Statele Unite, din Jamaica până în Japonia, zeci de bănci centrale din întreaga lume explorează, sau au pus deja în aplicare, valuta digitală, deoarece plățile electronice ajung să domine modul în care oamenii își cheltuiesc banii, iar utilizarea numerarului scade.

Primul pas de a crea o versiune digitală a monedei unice a fost făcut în 2020, când președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a sugerat ideea, iar instituția cu sediul la Frankfurt a lansat consultări publice.

Pasionații de monede digitale spun că va veni în completarea numerarului și se va asigura că BCE nu lasă un gol care ar putea fi umplut de jucători privați, de obicei non-europeni, și de alte bănci centrale.

Cu toate acestea, criticii pun la îndoială necesitatea unei monede euro digitale, iar băncile au avertizat asupra riscurilor majore, în timp ce propriul studiu al BCE a constatat că publicul era în primul rând preocupat de confidențialitatea plăților.

Ce înseamnă o monedă euro digitală?

Euro digital va deveni Moneda Digitală a Băncii Centrale pentru țările din zona euro a Uniunii Europene.

Va funcționa pe principiul criptomonedelor, dar cu unele caracteristici unice.

Euro digital propus va fi o monedă virtuală care:

va avea valoare juridică garantată de Banca Centrală Europeanăpoate fi folosit alături de numerar pentru a efectua plăți în cele 19 țări care alcătuiesc zona eurova oferi o metodă de plată rapidă și sigură, cu confidențialitate fiscală garantată de BCE.poate fi folosit atât de întreprinderi, cât și de cetățeni.

Comisia Europeană a publicat, miercurea trecută, o propunere care va deveni fundamentul legal pe care BCE ar putea lansa moneda digitală.

Legea finală trebuie să fie susținută de cele 27 de state membre ale UE și de Parlamentul European.

Dacă totul merge conform planului, BCE va da oficial undă verde unui euro digital în octombrie și se estimează ca acesta să fie disponibil începând cu 2027.

Beneficiile „depășesc” costurile

Potrivit proiectului de lege, Comisia a remarcat că „beneficiile pe termen lung ale monedei euro digitale… depășesc costurile sale” și a avertizat că „costurile fără acțiune pot fi potențial foarte mari”.

Moneda ar fi inițial disponibilă persoanelor care locuiesc în zona euro.

În martie, Lagarde a susținut că moneda digitală este importantă pentru rezistența pe piață și pentru „apărarea autonomiei europene de plată”.

Multe dintre mijloacele de plată actuale „nu sunt neapărat europene”, a remarcat ea, adăugând că este „foarte nesănătos să te bazezi pe o singură sursă de plată”.

În esență, comentariile ei sunt în concordanță cu accentul mai mare pus de UE pe aducerea producției în Europa sau mai aproape de bloc și de a se îndepărta de dependența de țări terțe.

The euro is a symbol of Europe’s unity and strength.

For more than two decades, people and businesses have been accustomed to paying with euro coins and banknotes.

And this would not change with a digital euro ↓

— European Commission (@EU_Commission) June 28, 2023

Cum va arăta euro digital?

Euro digital va fi cunoscut sub numele de Cash+ și va fi accesibil cetățenilor UE, care vor putea acumula până la 3.000-4.000 de euro, și este destinat să devină un mijloc de plată sigur pentru retaileri.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns