Consiliul Fiscal, multe critici îndreptățite la adresa guvernului plus o eroare de neînțeles

Via: rfi.ro

Consiliul Fiscal este format din clarvăzători. Au scris într-o notă redactată ieri tot ce se va întâmpla în materie bugetară până la sfârșitul anului. De altfel, nu este pentru prima oară când fac acest lucru. Și anul trecut, în decembrie, prin opinia privind bugetul de stat, Consiliul Fiscal a prevăzut ce avea să se întâmple aproape la virgulă.

Glumesc, desigur. Cei de la Consiliul Fiscal nu sunt nicidecum clarvăzători. De fapt, bugetul de stat a fost atât de prost construit încât oricine ar fi văzut ce probleme are doar dacă s-ar fi străduit puțin.

Ieri, Consiliul Fiscal a revenit cu o notă privind restrângerea cheltuielilor publice. Sunt câteva semnale de alarmă just trase vis a vis de utilizarea Fondului de rezervă al Guvernului, sunt enumerate o serie de cifre îngrijorătoare cu care se va încheia anul acesta, se anticipează un comportament economic incorect al statului și, din păcate, nota include și câteva idei eronate, greu de înțeles.

Așadar, analiza se concentrează asupra acestui an și constată că măsurile de reducere a deficitului bugetar sunt foarte firave. Studiul anticipează că anul acesta se va încheia cu un deficit bugetar pe cash de 6,5%-6,6% din PIB, ceea ce înseamnă mai mult chiar decât anul trecut. Legislația adoptată recent privind reducerea cheltuielilor bugetare nu va avea efecte semnificative. Studiul Consiliului Fiscal arată că, pentru a reduce deficitul, guvernul va apela la amânarea plății unor facturi, a titlurilor de plată emise de Autoritatea pentru Restituirea Proprietăților și a tranșelor aferente hotărârilor judecătorești executorii. Numai că toate aceste amânări la plată a unor obligații financiare nu vor putea îmbunătăți decât deficitul pe cash.

Nu ajută prea mult guvernul, pentru că, pe de o parte, Comisia Europeană se ghidează după așa-numitul deficit calculat după metodologia ESA, care ia în calcul și arieratele bugetului, și, pe de altă parte, pentru că orice plată amânată anul acesta se mută în anul 2024, ceea ce va complica încă de pe acum atingerea țintei de deficit bugetar de anul viitor.

Analiza Consiliului Fiscal este foarte critică, pe bună dreptate, la adresa utilizării Fondului de Rezervă bugetară a guvernului. Cifrele sunt edificatoare: în perioada 2007-2022, alocările prin Fondul de rezervă au oscilat între 500 milioane de lei, în anul 2015, și opt miliarde de lei, în anul 2020. Anul acesta, din septembrie, după ce s-a schimbat legislația specifică, au fost adoptate 30 de hotărâri de guvern care totalizează peste șase miliarde de lei. De asemenea, sumele necheltuite de instituțiile de stat sunt preluate de Fondul de Rezervă, ceea ce dă șanse mari ca, până la sfârșitul anului, alocările prin fond să atingă un nivel record. Este evident că Fondul de Rezervă al Guvernului este folosit pe post de rectificare bugetară cu toate consecințele ce decurg de aici. Respectiv, documentul Consiliului Fiscal arată că Fondul de Rezervă devine un instrument care poate reduce cheltuieli și reorienta discreționar resurse către unele domenii. Dacă adăugăm și problema lipsei de transparență vom avea o imagine aproape completă a precedentului pe care îl creează actualul guvern.

În fine, nota Consiliului Fiscal conține și o mare eroare de interpretare.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns