Cum să scapi de 100 de șefi. Bunul exemplu al ANCOM

Via: rfi.ro

Guvernul a promis că va face reorganizarea instituțiilor statului, dar rezultatele sunt aproape invizibile. Anul trecut, exista un termen până la care fiecare instituție publică trebuia să prezinte Executivului planurile de reorganizare, dar în majoritatea cazurilor data-limită nu s-a respectat.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este o excepție, în sensul că anul trecut conducerea instituției a reușit să ducă până la capăt procesul de reorganizare. Publicația hotnews.ro scrie despre modul în care a fost restructurată instituția care reglementează domeniul comunicațiilor și, bineînțeles, despre reacția sindicatelor în fața schimbărilor.

Astfel, s-a plecat de la respectarea legii privind reorganizarea instituțiilor de stat, respectiv au fost desființate posturile neocupate. Apoi, s-a aplicat regula legală care spune că un serviciu sau un departament trebuie să aibă 10 posturi în subordine, o direcție trebuie să includă cel puțin 20 de posturi, iar o direcție executivă sau generală trebuie să cuprindă cel puțin 35 de posturi. De asemenea, legea prevede ca numărul funcțiilor de conducere să fie de cel mult 8% din posturile ocupate.

Aplicarea acestor norme a făcut ca ANCOM să aibă, la sfârșitul anului trecut, 59 de posturi de conducere față de 167 cît erau anterior aplicării legii și 741 de angajați, după ce posturile neocupate au fost tăiate.

Metoda restructurării a fost rapidă și eficientă, adică angajații care și-au pierdut posturile de conducere au primit o funcție de execuție cu un salariu mai mic cu până la 30%. Dacă funcționarul nu accepta schimbarea (adică, trecerea pe un alt post cu un salariu mai mic) se demarau procedurile de încetare a contractului de muncă. Simplu și clar. Se înțelege, însă, din articolul publicat de hotnews.ro că niciun angajat nu a refuzat noua ofertă.

Evident, sindicatele nu au fost mulțumite de procesul de reorganizare și caută tot felul de căi de atac. Unele ridicole spunând că restructurarea s-a făcut înainte și după Sărbătorile de Crăciun (ca și cum atunci nu ar fi zile lucrătoare și nu ar trebui să se întâmple nimic). De fapt, graba a fost justificată de faptul că legea prevedea ca notificările pentru noile posturi să se facă până la sfârșitul anului trecut, ceea ce s-a și întâmplat.

Pe de altă parte, sindicatele din ANCOM au sesizat Comisia Europeană reclamând amestecul politic, că instituția nu își va mai putea exercita atribuțiile de reglementator, că au fost afectate fluxurile de lucru, că au fost destructurate compartimente funcționale și, în concluzie, funcționarea performantă a instituției este afectată grav.

O adevărată Apocalipsă a venit asupra instituției doar pentru că s-au tăiat 108 posturi de conducere, iar titularii acestor funcții au fost retrogradați să lucreze în posturi de execuție cu salarii ceva mai mici. Aceasta este reacția sindicatului, pe care o întâlnim în toate instituțiile publice atunci când vine vorba de reorganizare, și care în cazul ANCOM ar trebui să lase „rece” Comisia Europeană, adică fără nicio reacție.

Desigur, a fost atacat și președintele instituției, Valeriu Zgonea, un politician numit surprinzător, anul trecut, la conducerea ANCOM. Dar, un fost conducător al Chinei spunea „nu contează ce culoare au pisicile, albă sau neagră, important este să prindă șoareci”.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns