Europa Plus: Cursuri de programare IT încă din primii ani de școală, în Albania

Via: rfi.ro

”Lucrăm de multă vreme la acest proiect și mă bucur să constat că primele rezultate sunt încurajatoare. Învățarea programării încă din primii ani de școală dezvoltă gândirea critică a copiilor, rezolvarea logică a problemelor și îi pregătește pentru înțelegerea mai ușoară a digitalizării”, a declarat ministrul tineretului, Bora Muzhaqi, aflată în vizită la una din școlile din Tirana implicate în proiect, potrivit sursei citate.

Programarea este predată prin intermediul jocurilor logice, create special pentru a stimula gândirea critică, iar copiii de la școala din Tirana au fost receptivi.

În paralel proiectul este testat și pentru elevii din clasele V-VIII din cca 100 de școli, care dispun de laboratoare de informatică. Profesorii care predau noua materie sunt la rândul lor instruiți periodic pentru a asimila metodele didactice speciale pe care le implică predarea acestei noi materii.

Bosnia-Herțegovina: Tot mai mulți tineri pleacă din țară

Anul trecut 12 099 de cetățeni bosniaci au solicitat și au obținut permisiunea de a munci în Slovenia, a anunțat Agenția pentru piața muncii din Bosnia Herțegovina, citată de publicația Nezavisne, care observă că numărul este comparabil cu întreaga populație a unui oraș de mărime medie din Bosnia Herțegovina.

Permisele de muncă au fost obținute în baza unui acord bilateral semnat în anul precedent între cele două guverne.

Meseriile de șofer, sudor, dulgher, zidar, electrician, lăcătuș și bucătar au fost cele mai căutate în Slovenia.

”Tot mai mulți bosniaci și mai ales tineri pleacă din țară și asta nu doar din motive economice. Trăim într-o atmosferă de frică, relațiile politice, interpersonale și internaționale sunt dezordonate, tensiunile sunt constante. Toate astea sunt motive de ordin psihosocial pentru care tinerii refuză să-și mai întemeieze familii în țară și decid să plece în străinătate”, spune sociologul Vladimir Vasić.

”În mod normal dacă faci ceva bine și corect, ești recompensat, iar dacă faci ceva rău, ești pedepsit. Ei bine, aici în Bosnia Herțegovina, este exact invers: dacă comiți cu succes acte corupție ești recompensat, și dacă ești, de exemplu, un student eminent, cu rezultate excepționale, ești nevoit să pleci din țară. Asta este realitatea de la noi și nu văd cum se va schimba prea curând”, explică sociologul.

Muntenegru: ”De ce atâta ură față de steagul Serbiei?”

Mai mulți deputați din opoziție au anunțat în timpul sesiunii extraordinare a Parlamentului de la sfârșitul săptămânii trecute că vor depune o plângere penală împotriva președintelui Camerei deputaților Andrija Mandić pentru că în cabinetul său a fost arborat steagul Serbiei în timpul unei întâlniri oficiale, scrie publicația Pobjeda.

Deputații din Partidul Democrat Socialist (DPS) l-au acuzat pe demnitar de ”violarea Legii privind simbolurile statului” și au făcut un apel către toate celelalte partide de opoziție să se alăture demersului lor.

În replică președintele Camerei a declarat că nu a încălcat nici o lege și că reacția opoziției este nejustificată:

”Nu văd de ce atâta ură împotriva acestui steag. A fost și steagul nostru ani și ani de zile. A fost steagul Iugoslaviei și noi toți aparțineam de Iugoslavia. Cei mai în vârstă au în fotografiile de nuntă acest steag pe fundal.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns