Dronele, nu avioanele, sunt acum vedetele industriei aeronautice

Via: rfi.ro

Fără îndoială, războiul din Ucraina a bulversat total aviația militară: vedetele sunt acum dronele, nu avioanele. Pe culoarele de la Le Bourget, există drone de toate formele și dimensiunile. Zeci de start-up-uri și companii mici și mijlocii își prezintă aparatele și prototipurile, iar acești noi participanți nu au nici cea mai mică intenție de a trece neobservați.

O dovadă este drona Aarok, produsă de compania franceză Turgis et Gaillard, la Blois, în regiunea Loir-et-Cher, după cum explică cu mândrie Patrick Gaillard, director adjunct: “Aveți în față o dronă din categoria Male (Medium Altitude Long Endurance), un aparat care cântărește 5,5 tone, un adevărat avion de mari dimensiuni, cu o anvergură a aripilor de 22 de metri și o lungime de 14 metri; un motor în față cu elice și care transportă mai mulți senzori, camere, radare, sisteme de legătură și arme”.

Turgis et Gaillard are doar 300 de angajați, nu se compară cu giganții sectorului, dar cu Aarok, zâmbește Fanny Turgis, directoarea generală, tânăra companie intenționează să facă praf drona americană Reaper: “În termeni de tehnologie, suntem cu zece ani înaintea Reaperului. Aarok are un sistem ATTOL (autonomous taxi, take-off and landing), care este un sistem de decolare și aterizare automată. Poate opera pe orice vreme și de pe pistele de bază. De asemenea, are un radar foarte puternic, puțin mai puternic decât cel al Reaper, și costă mai puțin. Din punct de vedere al costurilor, aș spune că ne situăm undeva între TB 2 de la Baykar (un producător turc de drone) și Reaper (de la producătorul american General Atomics)”.

Un Reaper pentru doi Aaroks

Patrick Gaillard subliniază că, în circumstanțe favorabile, această dronă 100% franceză ar putea intra în serviciul Forțelor Aeriene franceze peste doi ani:

“Camera optronică există, radarul există, turbina există, armamentul există și, mai presus de toate, este patrimoniul Franței, ceea ce înseamnă că Ministerul Forțelor Armate a finanțat deja aceste echipamente. Noi îl reutilizăm, ceea ce înseamnă că avem o mașină performantă, fiabilă, robustă, a cărei dezvoltare este rapidă și ieftină datorită faptului că luăm componentele direct din stoc, facem ceea ce numim inovație arhitecturală.”

MTO: proiectile operate de la distanță

Dacă dronele au revoluționat modul în care se desfășoară războiul, în Ucraina o nouă generație de dispozitive a schimbat câmpul de luptă: MTO, proiectile operate de la distanță.

Eos, IMM-ul lui Jean-Marc Zuliani, și-a unit forțele cu producătorul Nexter (recent redenumit KNDS) pentru a produce un MTO francez: “În câteva cuvinte, un MTO este ceva mai simplu și mult mai puțin costisitor decât o rachetă, dar oferă o soluție mult mai precisă, rămâne în aer mult mai mult timp decât un lansator de grenade sau o rachetă. Iar astăzi, MTO-urile sunt folosite masiv atât de ucraineni, cât și de ruși, pentru că asigură o lovitură foarte precisă, aproape chirurgicală și, în același timp, rămân în aer pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât să lovească la momentul potrivit”.

Eos oferă o gamă de drone, de la câteva zeci de centimetri anvergură a aripilor, care nu cântăresc mai mult de cinci kilograme, până la drone tactice, echivalentul lui Bayraktar TB 2.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns