UE vrea să-și pună la adăpost tehnologiile față de China sau Rusia

Via: rfi.ro

În Strategia de Securitate economică, Uniunea vrea să prevină scurgerea de tehnologii sensibile către actori din afară și care ar putea abuza de acestea, le-ar putea folosi în scopuri militare sau chiar pentru a submina Europa.

Președinta Comisiei spune că strategia este menită să “promoveze competitivitatea” industriei europene și “să ne protejeze de riscurile pe care le-am identificat”.

Potrivit propunerii, Comisia ar urma să controleze investițiile în exterior ale companiilor europene sau exporturile care ar putea duce la cedarea de tehnologii sensibile în sectoare precum microelectronica, calculul cuantic, robotica, inteligența artificială și biotehnologia.

De asemenea, propunerea ar permite UE să împiedice investițiile străine în companiile europene în cazul în care acestea riscă să genereze o influență prea mare asupra infrastructurii critice sau a know-how-ului european.

Strategia abordează riscurile legate de reziliența lanțurilor de aprovizionare și a infrastructurii critice, inclusiv securitatea energetică, precum și riscurile legate de “militarizarea dependențelor economice”, după cum precizează Comisia Europeană într-un comunicat.

Filtrarea investițiilor străine

Dintre toate domeniile, cel mai controversat este cel al filtrării investițiilor externe. Știm că, de-a lungul timpului, au existat unele investiții străine controversate, în domenii sensibile, cum ar fi porturi esențiale pentru comerțul european sau rețele de comunicații. Aceste investiții au fost decise individual de statele membre, fără ca Bruxelles să poată avea un cuvânt de spus.

Acum, instituțiile europene ar urma să fie dotate cu noi competențe pentru a putea controla și a interzice, dacă va fi cazul, astfel de investiții dar și externalizarea unor industrii și tehnologii cheie către țări potențial problematice.

Documentul nu menționează China sau Rusia în mod direct.

Dar este cât se poate de vizibil raționamentul care stă la baza acestei măsuri – și anume că, prin externalizarea unei părți prea mari din lanțurile de aprovizionare în țări precum China, s-ar putea pune în pericol proprietatea intelectuală europeană și securitatea.

După cum remarcă și jurnaliștii de la Politico, documentul dezvoltă ideile de la summitul G7 de luna trecută, unde minimizarea riscului față de China a fost un punct important de discuție. Japonia are deja o astfel de strategie.

În același timp, von der Leyen a declarat că China rămâne un partener cheie în ceea ce privește provocările globale ale momentului, cum ar fi schimbările climatice. Iar șeful diplomației UE, Josep Borrell, a precizat că “nu suntem într-o dispoziție de confruntare cu China”.

Liderii UE vor discuta această strategie în cadrul viitorului summit din 29-30 iunie.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns