“E de urmărit ce se întâmplă în SUA, putem învăța să negociem prețurile la reactoarele mici modulare pe care vrem...

Via: rfi.ro

Anunțul nu afectează planurile Bucurestiului de a ridica o centrală similară pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, dă asigurări ministerul energiei. Din contră, noi ar trebui să învatam din negocierile ce se poarte în Statele Unite, spune Ionuț Purica, expert în energie.

Ionuț Purica: NuScale are un proiect de reactor modular mic de 77 MW pe unitate, pe care poate să îl construiască la nivelul mai multor unități pe o centrală. În sensul ăsta ei au 6 unități, pe care, în principiu, se presupune că le construiesc și la noi.

Și au un proiect în Idaho în Statele Unite care implică o serie de municipalități, care împreună voiau să finanțeze o asemenea centrală și să beneficieze de energia produsă de centrala respectivă. În momentul ăsta sunt discuții legate de prețul centrale, de prețul unității nucleare respective cu 6 unități de 77 MW fiecare. Au fost discuții. NuScale are un contract cu o companie coreeană care face piesele mari de reactor. În momentul ăsta se discută elementele de preț.

A mai fost o discuție acum vreo câteva luni, în care municipalitățile au amenințat că prețul e prea mare și că pot să se retragă. Se pare că se reia discuția respectivă. Nu știu dacă s-a întâmplat ca proiectul să nu mai fie finanțat pe motiv de costuri, dar deocamdată lucrurile sunt cam în situația despre care vă spuneam. Și la noi se discută elementele de preț.

Dar deocamdată este devreme pentru că Trade and Development Corporation a Statelor Unite a dat 14 milioane de dolari, la care contribuie și Nuclearelectrica sau mai bine zis, compania nou făcută de Nuclearelectrica cu cei de la Doicești, ca să facă un studiu despre cât costă amplasarea și construcția centralei la Doicești. În momentul în care acel studiu va fi gata, atunci vor exista niște date concrete legate de costuri, termene specifice și așa mai departe. Până atunci e devreme să vorbim despre ce se întâmplă.

Așa cum vă spuneam și în Statele Unite sunt tot soiul de negocieri pe chestia asta. Oricum, reactorul respectiv al NuScale este aprobat de NRC. Este primul din seria de reactoare mici modulare. Avem și noi o dezvoltare de genul ăsta în colaborare cu Italia, cu Suedia și cu Cehia. Așteptăm să vedem ce se mai întâmplă. Deocamdată, din punctul nostru de vedere, ni se pare că este devreme să spunem dacă putem sau dacă nu putem să îl facem și care sunt costurile. Pe astea o să le releve studiul care este pe cale să se facă.

Reporter: Pe de altă parte, Ministerul Energiei a dat asigurări că pentru România planurile merg mai departe cu această tehnologie. Este important pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor climatice, se arată în comunicat. În ce măsură securitatea energetică poate fi pusă în balanță cu costurile? Spuneați că deocamdată nu putem discuta de costuri. Dar în ce măsură va cântări partea de costuri?

IP: Acum ceva timp am făcut, când strategia de securitate a Comisiei Europene a început să aibă prioritate mai mare față de strategia Fit for 55, cea de reducere de emisii, iar ca o demonstrație este și faptul că Germania și-a oprit un parc eolian ca să poată să își extindă minele de cărbune și să producă energie când i s-a oprit gazul din Federația Rusă, atunci am făcut o analiză despre care sunt costurile externe de securitate în sistemul energetic.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns