Mykolaiv și Harkov folosesc experiența de la Hiroshima sau Rotterdam pentru se reconstrui

Via: rfi.ro

Oleksandr Syenkevych, fost antreprenor în IT, are 41 de ani și a fost ales în 2015 primar în Mykolaiv, un oraș de 500.000 de locuitori. În 2020 a fost reales și este cel mai tânăr primar al unui centru urban important din țară. Când Rusia a atacat în februarie 2022, orașul a rămas cu jumătate din locuitori, restul au fugit să se pună la adăpost. Rușii au bombardat fără încetare orașul – 215 de zile la rând au stat locuitorii rămași sub bombardamente, cel puțin patru rachete pe zi trăgeau rușii. Recordul este de 38, spune edilul, dar cu toate acestea, armata lui Vladimir Putin nu a putut cuceri niciodată orașul. Frontul este acum la 70 de kilometri de Mykolaiv, pe râul Nipru. Odată la două-trei săptămâni, rușii bombardează, dar apărarea anti-aeriană interceptează rachetele. Cât timp războiul continuă, nicăieri nu este sigur în Ucraina, dar orașul trebuie reconstruit, spune Oleksandr Syenkevych.

Rusia este o țară a războiului pe care îl exportă în Moldova, Georgia, Ucraina și sunt interesați de conflicte înghețate

„Tot ce trebuia să facem înainte de război, a trebuit să facem și pe timp de război. Mă întreabă lumea, cum te simți, cum reacționezi în aceste circumstanțe? Și eu spun că nu este nimic diferit față de ce se întâmpla înainte de război, doar că acum avem ruine și trebuie să le curățăm și să reparăm acele clădiri. Și cu siguranță toată lumea așteaptă să se încheie acest război. Acest război se poate termina cu, să spunem, cu o înțelegere, dar ar trebui să se încheie cu victoria Ucrainei. Trebuie să ne recuperăm pământul și cu cât va dura mai mult, cu atât avem mai puține șanse să facem asta. Deci, de aceea avem nevoie de ajutorul Uniunii Europene și, aș spune, ajutorul lumii occidentale. Rusia este o țară a războiului pe care îl exportă în Moldova, Georgia, Ucraina și sunt interesați de conflicte înghețate. Pe noi nu ne interesează conflictele înghețate. Rușii sunt la 70 de kilometri de noi și nu vom putea să ne dezvoltăm economia, orașul, putem face planuri dar aceste planuri nu se vor realiza. De aceea avem nevoie de pace după victorie.”

„Orașele Mykolaiv și Harkov au intrat în subordinea Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite. Creăm un noi planuri generale pentru orașele noastre. Această experiență poate fi apoi replicată cu orașele mici din regiunea de sud-est. Acest plan general reflectă de fapt toate sferele vieții, ceea ce va fi renovat sau reconstruit pe o baze mai bune, nu la nivelul la care eram înainte de război. Folosim războiul ca pe o șansă de a deveni mai rezistenți, mai eficienți energetic. Nu este nimic revoluționar în ceea ce facem noi, ne folosim de experiența și practica altor orașe distruse și apoi reconstruite precum Hiroshima ca Rotterdam.”

Viața se întoarce în orașul părăsit când a început războiul, de jumătate din locuitori. Primarul din Mykolaiv spune că o parte din cetățeni s-au întors deja, în oraș sunt și 80.000 de refugiați din regiunea Herson, iar acum are în grijă 400.000 de cetățeni.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns