Elevii și profesorii maghiari nu renunță la reforma școlară și au organizat propriul referendum

Via: rfi.ro

115.000 de persoane au răspuns la întrebările adresate de referendumul alternativ privind educația organizat de Frontul Studenților Uniti și organizația civică aHang, relatează telex.hu.

Inițiativa a fost finanțată prin donații și a costat 25 de milioane de forinți, aproximativ 65.000 de euro. Printre întrebările puse la referendum, la care 95% dintre respondenți au spus da, se numără creșterea salarială de minim 50% pentru profesori cu scopul de a reduce deficitul tot mai mare de cadre didactice și restabilirea dreptului profesorilor la grevă.

Organizatorii referendumului spun că, pe 17 noiembrie, vor organiza manifestații în șase orașe maghiare pentru a susține reformele în educație.

Femeile din Slovacia lucrează „fără plată” din 1 noiembrie și până la sfârșitul anului

Informația este publicată de site-ul Refresher News care aduce în prim plan diferența de salarizare între bărbații și femeile din Slovacia. „La fiecare euro câștigat de bărbați, femeile primesc 83 de cenți. Față de anul trecut, aceasta este o agravare în detrimentul femeilor,” avertizează Institutul de Cercetare a Muncii și Familiei din Slovacia.

Andrej Kuruc, analist și cercetător la proiectul național Prevenirea și Eliminarea Discriminării de Gen, spune că statul slovac nu este deloc preocupat de măsurile menite să reducă inegalitățile de gen.

„Statul poate contribui și la reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați prin măsuri precum creșterea salariilor în sectoare dominate de femei – educație, asistență socială și sănătate publică – în condițiile în care funcțiile cu venituri salariale mici sunt larg răspândite acolo. Alocațiile și măsurile pentru a crea suficiente locuri în grădinițe și grădinițe pot ajuta și ele,” spune cercetătorul slovac citat de Refresher News.

40% dintre elevii letoni se confruntă cu bullyingul. 35% spun că au făcut la rândul lor rău

Un studiu comandat de Cancelaria de Stat și realizat de Universitatea Riga Stradins dezvăluie că 40% dintre elevii din Letonia se confruntă în mod regulat cu violența în mediul școlar, scrie platforma lvportals.lv.

Universitatea Riga Stradins a colectat date din 127 de școli din Letonia. 34% dintre cei chestionați au recunoscut, de asemenea, că au făcut rău altor studenți cel puțin o dată în ultimele luni. Cercetările arată că bullying-ul în mediul online este, de asemenea, răspândit, constatându-se că 21,8% dintre elevi au devenit victime ale cyberbullying-ului.

Potrivit Cancelariei de Stat, în acest an școlar, peste 60 de școli s-au alăturat programului de prevenire a agresiunii – „KiVa”. Acest program are ca scop combaterea sistematică a bullying-ului în școli, prevenirea apariției de noi cazuri și reducerea impactului negativ asupra sănătății generale a societății.

„Programul de prevenire a violenței dezvoltat la Universitatea din Turku (Finlanda, n.r.) în 2006 este primul program sistematic implementat în Letonia pentru combaterea agresiunii, care a fost implementat cu succes în peste 20 de țări.”

Wanda Półtawska, un simbol al Rezistenței, denumită de La Stampa – ”Agentul 007 al lui Ioan Paul al II-lea”, a încetat din viață

Foto: Wikimedia Commons

Polonezii și-au luat răms bun de la un simbol al Rezistenței din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Wanda Półtawska, colaboratoare și prietenă a Papei Ioan Paul al II-lea, relatează agenția poloneză pap.pl.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns