Săptămâna de lucru de patru zile, în dezbatere în Germania

Via: rfi.ro

Această problemă devine o prioritate pe agenda celei mai mari economii europene, într-un context în care recesiunea amenință și pune patronatul în gardă. Alții văd în această criză o oportunitate pentru transformări radicale.

În fiecare vineri, Maximilian Hermann se pregătește pentru o plimbare cu motocicleta în Alpii Bavarezi, cu excepția situațiilor când începe weekend-ul încă de joi seara…

Acest manager de proiect în vârstă de 29 de ani este responsabil pentru planificarea instalațiilor de pompe de căldură și a sistemelor de climatizare oferite de compania KlimaShop! o firmă cu 30 de angajați, cu sediul în apropiere de Augsburg, în Bavaria, în sudul Germaniei.

La fel ca toți colegii săi, el a început în ianuarie să adopte săptămâna de lucru de patru zile și 38 de ore pe săptămână, în loc de 40.

Acum, angajații lucrează o oră și jumătate în plus în patru zile pentru a avea ziua de vineri liberă, cu aceeași remunerație.

Pentru colegul său, Michael Pankoke, această schimbare este un “progres semnificativ”: “lucrați mult mai intens, tot ceea ce faceți să fie mai precis”, spune acest consilier în relații cu clienții în vârstă de 58 de ani pentru AFP.

Experimentare

În cadrul negocierilor anuale privind salariile pentru industria siderurgică, care vor începe la mijlocul lunii noiembrie, influentul sindicat german IG Metall solicită introducerea săptămânii de lucru de patru zile, prin reducerea volumului săptămânal de muncă de la 35 de ore la 32 de ore, la același salariu.

Firma de consultanță în domeniul organizării muncii Intraprenör va coordona primul experiment major în Germania, în parteneriat cu 4 Day Week Global, care a realizat deja studii similare în mai multe țări dezvoltate, inclusiv în Marea Britanie.

În ianuarie 2024, 50 de companii variate ca mărime și domenii de activitate se vor angaja într-un test de șase luni pentru reducerea săptămânii de lucru la aceeași remunerație, cu scopul de a menține nivelul de productivitate. Intraprenör, care a implementat cu succes “vinerea liberă” pentru proprii angajați începând cu anul 2016, a transmis că are acum 33 de întreprinderi interesate în a participa la acest program.

Numărul angajatorilor care adoptă această practică este în creștere.

Wolfgang Schmidt, fondatorul unei companii care produce utilaje în apropiere de Hamburg (nord), spune că a adoptat săptămâna de 38 de ore la sfârșitul anului 2022 pentru a “economisi benzină și bani” pentru cei 30 de angajați ai săi, dintre care unii parcurg “100 km pe zi”.

În aceeași regiune, orașul Wedel a decis să introducă săptămâna de lucru de patru zile pentru a atrage personal “competent și motivat”.

Pe lângă obținerea unui “echilibru mai bun între viața profesională și cea personală” și a unei “productivități mai ridicate”, generarea de locuri de muncă ar putea ajuta Germania să rezolve problema uneia dintre cele mai ridicate rate de angajați cu normă parțială din Europa, a subliniat Sophie Jänicke, responsabilă de gestionarea timpului de lucru în cadrul IG Metall.

Potrivit unui raport realizat de Fundația Hans-Böckler, 81% dintre angajații cu normă întreagă din Germania doresc să treacă la o săptămână de lucru de patru zile.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns