Inteligența artificială ”generală”, acum și în atenția Meta…

Via: rfi.ro

“Am ajuns la concluzia că, pentru a construi produsele pe care dorim să le creăm, trebuie să lucrăm la inteligența generală”, a spus miliardarul într-un interviu pentru The Verge, o publicație americană specializată în tehnologie.

“Consider că este esențial să fac această declarație deoarece mulți dintre cei mai talentați cercetători doresc să se dedice problemelor mai complexe”, a completat el.

Conceptul de inteligență artificială generală a fost adus în atenție de startup-ul californian OpenAI. Acesta a luat lumea prin surprindere la sfârșitul anului 2022, când a lansat ChatGPT, cel mai cunoscut software de inteligență artificială generativă (crearea de conținut divers la o simplă solicitare vocală).

Sam Altman, șeful său, o definește ca fiind tehnologia care va fi utilizată în programe “mai inteligente decât oamenii în general”.

Conceptul rămâne vag: Nick Clegg, șeful departamentului de afaceri internaționale de la Meta, a remarcat la Davos, că “nu există un consens cu privire la sensul exact al inteligenței artificiale generale”.

“Cereți informaticienilor să o definească și veți obține o definiție diferită de la fiecare dintre ei”, a subliniat el.

Intrarea IA generativă în peisajul tehnologic în ultimul an a genereat o concurență acerbă între giganții din domeniul tehnologiei.

Microsoft (investitor cheie al OpenAI), Google și Meta au lansat numeroase instrumente și caută să atragă cei mai buni ingineri.

În societate, această tehnologie stârnește un mare entuziasm, dar și un val uriaș de îngrijorare în rândul observatorilor și al autorităților, care se tem în special că ar putea duce la pierderea a numeroase locuri de muncă sau la sporirea influenței celor rău intenționați.

Mai ales dacă oamenii reușesc să doteze mașinile cu o inteligență comparabilă cu cea umană, dar cu capacități de calcul superioare.

OpenAI susține că dorește să construiască IA generală treptat, cu scopul de a aduce beneficii întregii umanități. Ea se bazează pe utilizarea extinsă a modelelor sale informatice pentru a detecta și corecta problemele.

“Cred că, într-o zi, vom dezvolta ceva ce va fi recunoscut ca fiind inteligența artificială generală, definiția exactă a acestui concept poate varia în funcție de perspectivă”, a declarat Sam Altman la Davos. ” Va fi panică timp de două săptămâni, apoi toată lumea își va relua cursul normal al vieții”.

Traducere de Oana Neacșu după articolul publicat de France24

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns