Europenii din zona euro sunt invitați să aleagă o nouă temă, „mai reprezentativă”, pentru noile bancnote euro

Via: rfi.ro

Banca Centrală a lansat un sondaj online săptămâna trecută pentru a obține părerile europenilor cu privire la șapte teme potențiale pentru noile bancnote, care se așteaptă să intre în circulație din 2026.

Tematicile dintre care se poate alege includ păsări, râuri și embleme culturale, precum și idei mai abstracte: „Valori europene oglindite în natură”, „Europa noastră, noi înșine” și „Viitorul este al tău”. Tema finală de pe scurta listă este bazată pe mâini, simbolizând „toți oamenii care au creat Europa”.

BCE face pregătiri de revizuire a bancnotelor încă din 2021, consultând experți și publicul cu privire la un posibil nou aspect, aceasta fiind prima reproiectare majoră de la lansarea bancnotelor euro în 2002.

„După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai reprezentative pentru europenii de toate vârstele și din toate mediile”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, care, anul trecut, spunea presei franceze că și-ar dori ca pe bancnote să fie reprezentați „europeni adevărați, excepționali de-a lungul istoriei”, precum Leonardo da Vinci și Simone Veil.

Cu toate acestea, cu doar șase modele de completat, bancnotele de 5, 10, 20, 50, 100 și 200 de euro, reprezentarea tuturor celor 20 de țări ale UE care utilizează moneda unică va fi o provocare.

După un proces îndelungat, și uneori controversat, de proiectare a primelor bancnote euro, figuri celebre sau repere naționale au fost lăsate la o parte în favoarea imaginilor cu ferestre, uși și poduri, pentru a reprezenta „deschidere și cooperare”.

Pentru a evita plângerile de nedreptate, niciuna dintre poze nu este cu locuri reale.

Dar acea neutralitate atentă a dus la ceea ce mulți cred că este un design plictisitor sau insipid, după cum a constatat anul trecut și un sondaj comandat de BCE.

Pe lângă faptul că conferă notelor un aspect nou, reproiectarea își propune să împiedice falsificarea banilor și să reducă impactul asupra mediului.

După încheierea sondajului public pe 31 august, BCE va decide noua temă și o va anunța anul viitor. Va urma o competiție pentru design, europenii având, de asemenea, șansa de a vota opțiunile lor preferate, înainte ca BCE să aibă ultimul cuvânt.

Designul câștigător va fi anunțat în 2026. Apoi, va reveni băncilor naționale ale țărilor membre zonei euro să imprime și să distribuie noile bancnote.

BCE spune că se angajează să asigure oamenilor posibilitatea de a plăti numerar în continuare, chiar dacă plățile cu cardul devin mai frecvente și UE începe să lucreze la o versiune digitală a monedei euro.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns