“Farmaciștii, tratați ca vânzători de medicamente. Este inadmisibil și rușinos pentru statul român” (interviu)

Via: rfi.ro

“Farmaciștii au protestat, întâi de toate, pentru plata cu întârziere a medicamentelor de către CNAS. Sunt mai multe motive ale acestui protest. Modul în care statul, societatea, tratează farmacistul. Conform Legii 95/2006 farmacistul este cadru medical. Este indamisibil și rușinos pentru statul român, să fim plătiți prin adaosuri la medicamente, practic, să fim tratați ca vânzători de medicamente și nu așa cum suntem de fapt. Serviciul farmaceutic nu este pe deplin recunoscut și recompensat. În momentul de față, farmaciștii degrevează sistemul medical de afecțiunile ușoare sau de cazurile de urgență pe care le procesează. Astfel, producem economii pentru bugetul de stat”, explică la RFI, Costel Grigore, președintele Colegiului Farmaciștilor Călărași.

Cum a sprijinit statul sectorul farmaceutic, în ultimii ani?

“Este o întrebare retorică, pentru că nu-mi aduc aminte ca acest sector să fie sprijinit. Nici măcare în pandemie. Toate măsurile pe care noi le-am luat în pandemie, pentru a securiza activitatea, eu fiind unul dintre cei care au contribuit la redactarea ghidului de prevenție covid, nu au fost susținute de stat. Dimpotrivă, farmaciile, pe banii lor, au investit pentru aceste dotări. Mai mult, chiar și atunci farmaciștii au fost dați deoparte, fiind exceptați din categoria personalului care a fost sprijinit financiare, în pandemie, în starea de urgență”, mai spune președintele Colegiului Farmaciștilor Călărași.

Potrivit acestuia, noile măsuri fiscale, aplicabile de la 1 ianuarie 2024, au ca efect o creștere a taxării atât pe zona de distribuția de medicamente, depozit de medicamente și producători și bineînțeles farmacii.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns