Gigantul industriei de microprocesoare, AMD, spune că Inteligența Artificială va fi următorul mega-trend în lumea computerelor

Via: rfi.ro

Advanced Micro Devices (AMD), companie cu sediul în California, este unul dintre cei mai mari furnizori de cipuri din lume, având ca rivali giganții Intel și Nvidia, iar procesoarele lor sunt folosite în orice fel de dispozitive, de la console de jocuri și laptopuri până la servere masive.

În ultimul an, companiile de tehnologie și-au transferat resursele către dezvoltarea de cipuri care au puterea de a procesa IA generativă, ce produce conținut complex în câteva secunde, după ce au văzut popularitatea unor produse precum ChatGPT.

„Oportunitățile de inovare care ni se aștern în față sunt cu adevărat enorme, iar industria de calcul se schimbă foarte repede”, a declarat directoarea generală AMD Lisa Su, în Taiwan, la ceremonia în cadrul căreia a primit un doctorat onorific de la o universitate din orașul Hsinchu.

„IA este într-adevăr mega-trendul definitoriu al următorilor 10 ani”, a spus ea, adăugând că IA generativă a remodelat modul în care jucătorii din industrie gândesc posibilitățile tehnologiei.

„Fiecare produs, fiecare serviciu, fiecare afacere din lume va fi afectată de inteligența artificială, iar tehnologia evoluează, de fapt, mai repede decât orice am văzut până acum”, a spus Su în discursul său.

În calitate de furnizor de cipuri, AMD externalizează producția microcipurilor sale către Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), care are sediul în Hsinchu.

Gigantul taiwanez de fabricare a cipurilor controlează jumătate din producția mondială de plachete de siliciu, care sunt folosite pentru a alimenta orice de la cafetiere la mașini și rachete.

Spre deosebire de directoarea AMD, președintele TSMC, Mark Liu, i-a avertizat pe investitori să-și tempereze așteptările cu privire la un boom al cipurilor bazate pe IA generativă.

„Frenezia pe termen scurt cu privire la cererea de IA, cu siguranță, nu poate fi extrapolată pe termen lung”, le-a spus Liu acționarilor într-o conferință telefonică de joi, care a avut loc în aceeași perioadă cu ceremonia universitară la care a participat Su .

„Nici nu putem prezice pentru viitorul apropiat, adică anul viitor, cum va evolua cererea bruscă sau dacă se va aplatiza”.

TSMC a raportat o scădere cu 23% a venitului net în al doilea trimestru, la aproximativ 5,85 miliarde de dolari.

„Cifra noastră de afaceri din al doilea trimestru a fost afectată de condițiile economice globale, care au diminuat cererea de pe piața finală și au condus la ajustarea continuă a stocurilor de către clienți”, a declarat Wendell Huang, vice-președinte și director financiar al TSMC.

Compania a anunțat, de asemenea, că mult așteptata sa fabrică din Arizona, prima din Statele Unite, a întâmpinat întârzieri, din cauza „unui număr insuficient de muncitori calificați”, iar începerea producției va fi amânată până în 2025, a spus Liu.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns