Glifosfat: Raport favorabil privind reautorizarea în UE

Via: rfi.ro

EFSA “nu a identificat niciun domeniu de îngrijorare critică” pentru glifosat la oameni, animale și mediu. În metodologia științifică a agenției, o îngrijorare este definită ca fiind “critică” atunci când afectează toate utilizările propuse ale substanței active evaluate, împiedicând astfel autorizarea acesteia.

Cu toate acestea, agenția a identificat “un risc ridicat pe termen lung la mamifere” pentru jumătate dintre utilizările propuse pentru glifosat și a recunoscut că lipsa de date a împiedicat orice analiză definitivă.

Studiul, care a fost prezentat autorităților europene, va servi drept bază pentru decizia Uniunii Europene de a reînnoi sau nu autorizația erbicidului pentru încă cinci ani. Actuala autorizație este valabilă până la 15 decembrie a.c.

Dar concluziile sale au provocat indignarea mai multor ONG-uri de mediu, care au deplâns faptul că nu se aplică principiul precauției. Aproximativ treizeci dintre acestea – printre care Agir pour l’environnement și Réseau Action Climat – au făcut apel la guvernul francez:

“Având în vedere riscurile bine documentate pentru mediu și sănătatea umană, este mai mult decât urgent să se aplice principiul precauției consacrat de legislația europeană și de Constituția franceză pentru a pune capăt glifosatului și a începe în sfârșit o adevărată tranziție agricolă și alimentară”, se arată în apelul organizațiilor neguvernamentale.

La rândul său, Greenpeace a cerut “Comisiei Europene și statelor membre să se opună oricărei reînnoiri a autorizației” pentru acest erbicid.

În total, raportul, care va fi publicat în iulie, se bazează pe 2.400 de analize, realizate de 90 de experți din statele membre, potrivit Autorității.

Cu toate acestea, EFSA subliniază că nu a putut finaliza anumite aspecte ale evaluării sale, în special riscurile pentru plantele acvatice, “din cauza lipsei de date privind expunerea acestora la glifosat”.

În mod similar, nu a fost emis un aviz finalizat cu privire la riscurile asociate consumului alimentar, “din cauza datelor incomplete privind cantitatea de reziduuri de glifosat în culturile de rotație, cum ar fi morcovii, salata și grâul”.

“Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să ducă la depășirea nivelurilor de siguranță toxicologică” pentru oameni “și, în consecință, nu au fost identificate preocupări critice”, insistă agenția.

Date lipsă

EFSA semnalează, de asemenea, lipsa de date privind toxicitatea unuia dintre componentele prezente în formula unui pesticid pe bază de glifosat prezentat pentru evaluare, subliniind totodată că nu există “niciun indiciu de toxicitate acută”.

În sfârșit, o serie de întrebări rămân fără răspuns, în special impactul general asupra biodiversității: deși experții recunosc că riscurile “sunt complexe și depind de mai mulți factori”, EFSA consideră că “în general, informațiile disponibile nu permit formularea unor concluzii definitive”, remarcând totodată “lipsa unor metodologii armonizate”.

Glifosatul, substanța activă din mai multe erbicide – inclusiv celebrul Roundup al Monsanto, utilizat pe scară largă în întreaga lume – a fost clasificat în 2015 ca fiind “probabil cancerigen” pentru oameni de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății.

Ulterior, un grup de experți de la Institutul național de sănătate și de cercetare medicală (Inserm) din Franța a concluzionat, în 2021, că “există un risc crescut de limfom non-Hodgkin, cu o prezumție moderată de legătură” cu glifosatul.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns