Guvernul vrea să dea zeci de miliarde de lei pe mâna premierului

Via: rfi.ro

Ieri, guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență destul de ciudat. Mai întâi, este de neînțeles motivul pentru care noile măsuri din proiectul de ordonanță nu au fost incluse în așa-numitul pachet fiscal și guvernul îl prezintă abia acum. Pare o problemă de formă, dar este o situație care aduce un semn de întrebare asupra coerenței cu care lucrează guvernul.

Până la un punct, proiectul de ordonanță este demn de laudă. De ce? Pentru că arată un soi de decizie a guvenului de a opri risipa de bani de la buget. De exemplu, o serie de cheltuieli sunt blocate. Este vorba despre: articole de mobilier, bunuri pentru întreținere și funcționare, consultanță, studii și cercetări, pregătirea profesională.

Se va putea obiecta că unele categorii de cheltuieli care sunt „înghețate” în proiectul de ordonanță pot fi importante pentru realizarea unor legi sau luarea unor decizii. De exemplu, consultanța, studiile, cercetările și pregătirea profesională ar trebui să fie esențiale pentru instituțiile publice. Dar, din ce am văzut până acum, nu se poate spune că este o mare pierdere. Guvernul nu a excelat în realizarea de studii sau cercetări (cea mai bună dovadă în acest sens fiind că de la multe legi și ordonanțe au lipsit cu desăvârșire analizele de impact) și deci se poate spune că prin blocarea cheltuielilor cu aceste capitole nu are nimeni de pierdut, dimpotrivă, se vor economisi bani.

De altfel, întregul proiect de ordonanță își propune chiar acest lucru și anume să facă economii bugetare. De exemplu, pe lângă înghețarea unor cheltuieli bugetare curente, în proiectul de act normativ apar și alte categorii de cheltuieli care sunt oprite, precum cele cu organizarea unor evenimente artistice de către administrațiile locale.

De asemenea, instituțiile publice nu vor putea încheia angajamente legale, adică mai clar contracte, de cheltuieli cu investițiile publice mai mari de 10% decât media primelor zece luni ale anului.

Trebuie spus că aceste măsuri sunt binevenite. Ele încearcă să oprească risipa de fonduri de la sfârșitul anului, mai ales acum într-un an în care deficitul bugetar a sărit deja peste toate încercările de a fi ținut sub control.

De asemenea, au fost blocate cheltuielile bugetare precum plata salariilor obținute retroactiv, prin hotărâri ale Guvernului. Dacă toate aceste măsuri sunt justificate și chiar salutare, pentru că este nevoie de mai multă disciplină bugetară, proiectul de ordonanță include și un mecanism ciudat de mutare a banilor în buget, către Fondul de Rezervă al Guvernului și apoi mai departe spre diverse instituții publice.

Se pare că Guvernul a gândit un mecanism în centrul căruia se află Fondul de Rezervă al Guvernului și apoi redistribuirea sumelor colectate către administrația centrală sau locală.

Trebuie spus că ne aflăm în fața unei premiere, este pentru prima dată când un guvern renunță la o rectificare bugetară serioasă în favoarea utilizării Fondului de Rezervă pe post de rectificare bugetară.

Schema imaginată de guvern este următoarea: în locul unei rectificări a bugetului, care ar fi fost negativă, deci ar fi adus un deficit de imagine, dar care ar fi inclus ținte precise de cheltuieli înscrise în buget, se merge pe ideea rezolvării problemelor care apar în fiecare zi sau în fiecare săptămână prin alocări de la Fondul de rezervă.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns