În bazinul Ruhr din Germania începe o nouă revoluție industrială: hidrogenul înlocuiește cărbunele

Via: rfi.ro

Membranele subțiri suprapuse care alcătuiesc fiecare modul vor forma cel mai mare electrolizor din Europa, care va fi pus în funcțiune la Oberhausen peste câteva zile pentru a decarboniza instalațiile din apropiere.

În acest echipament, apa și electricitatea conlucrează: sub acțiunea curentului electric, atomii din apă – hidrogenul și oxigenul – se vor separa, permițând producerea de cantități industriale de hidrogen “verde”.

Dacă energia electrică folosită provine, la rândul său, din surse de energie regenerabilă, practic nu se va emite deloc dioxid de carbon, ceea ce este exact opusul tehnicilor actuale de producere a hidrogenului, cunoscute ca fiind “gri”, deoarece se bazează pe utilizarea metanului.

În regiunea Ruhr din vestul Germaniei, cunoscută pentru industria cărbunelui și oțelului, vechea industrie renană își propune să reducă emisiile de carbon pentru a supraviețui, după ce a avut o contribuție majoră la încălzirea globală încă de la începutul erei industriale.

Utilizarea hidrogenului verde este una dintre soluțiile preferate de către industria siderurgică pentru reducerea amprentei sale de carbon asupra mediului.

Compania siderurgică germană Thyssenkrupp, a doua ca mărime în Europa după ArcelorMittal, intenționează să transforme cele patru furnale istorice din Duisburg. Hidrogenul va fi utilizat pentru a dezoxida minereul de fier necesar pentru fabricarea oțelului, înlocuind cărbunele care a jucat acest rol timp de un secol și jumătate.

”O schimbare totală a metodei de producție a oțelului”

De-a lungul Rinului, acest prim sit de producție de oțel ecologic, prin “reducere directă”, este programat să înceapă la sfârșitul anului 2026. Decizia finală de investiții a fost luată în septembrie a.c., explică Marie Jaroni, directorul pentru decarbonizare al companiei siderurgice.

Thyssenkrupp, care recunoaște că generează “2,5% din emisiile de CO2 din Germania”, a accesat o subvenție europeană de 2 miliarde de euro din totalul de 3 miliarde de euro investite în această primă unitate. Puterea și numărul de electroliți de care va avea nevoie nu au fost încă făcute publice.

“Este o schimbare totală a metodei de producție a oțelului”, subliniază doamna Jaroni.

Toate aceste modificări în procese sunt echivalente cu o “revoluție industrială”, susține Roland Lescure, ministrul francez al Industriei. Săptămâna trecută, el a fost la Berlin pentru a marca lansarea unei companii franco-germane specializate în electroliți, rezultată din colaborarea dintre Siemens Energy și Air Liquide.

Noua gigafabrică a Siemens Energy va produce module de electroliză, pe care Air Liquide le va folosi pentru a construi electrolizoare. Următorul client este rafinăria TotalEnergies din Normandia.

© JOHN MACDOUGALL / AFP

Pentru cancelarul german Olaf Scholz, care a participat la inaugurarea fabricii, această dezvoltare este un “basm industrial”. El a estimat că, în realitate, contribuția climatică a 12 electrolizoare este echivalentă cu beneficiile aduse de 25 de milioane de copaci.

“Avem o industrie bazată pe energie și resurse, dar în mare parte bazată pe cărbune”, recunoaște Samir Khayat, directorul general al agenției responsabile de organizarea decarbonizării landului Renania de Nord-Westfalia, unde se află regiunea Ruhr. Bazată și pe gaz, 30% din industria chimică germană, un mare consumator, este instalată în acest stat industrial responsabil pentru 6% din emisiile de gaze cu efect de seră ale țării.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns