Indonezia: Imagini rare cu băștinași care nu au contact cu lumea exterioară

Via: rfi.ro

Este un document rar (video aici). În data de 26 octombrie a.c., un angajat al unei companii forestiere de pe insula Halmahera a distribuit pe Facebook o serie de videoclipuri în care a surprins întâlnirea sa cu populația indigenă. Imaginile, filmate de pe un buldozer, reprezintă doar a treia înregistrare cunoscută care documentează existența acestei populații pe insula din arhipelagul indonezian. Această populație este considerată “necontactată”, adică evită orice contact cu lumea exterioară.

De cealaltă parte a unui pârâu, pot fi văzuți doi bărbați care se apropie, strigând și agitând brațele, înarmați cu obiecte care par a fi arcuri și macete. Într-unul dintre videoclipuri, unul dintre bărbați se apropie încet de malul râului, care îi separă de persoana care filmează, și pare pentru scurt timp să țintească spre buldozer, dar când motorul vehiculului este turat puternic – ​​evident pentru a-l speria – el coboară arma și se retrage.

Atac al ”sălbaticilor”?

Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare indoneziene, după ce au fost transmise de ONG-ul indonezian Jatam, care condamnă abuzurile din minerit în Indonezia, și de ONG-ul Survival International. În timp ce unii descriu videoclipul ca fiind un “atac al sălbaticilor”, alții îl văd ca pe un gest de rezistență și de blocare din partea tribului.

Cei doi bărbați din videoclip fac parte din tribul Hongana Manyawa, unul dintre ultimele triburi nomade de vânători-culegători din Indonezia. Sunt aproximativ 3.000 de membri, majoritatea fiind în contact cu civilizația, dar între 300 și 500 dintre ei aleg să rămână necontactați.

Imaginile i-au stârnit îngrijorarea lui Callum Russell, care lucrează pentru Survival International la problema Hongana Manyawa din Halmahera.

Muncitorii care au filmat și distribuit materialul, afirmă că: “Am fost atacați de un trib violent care ucide și atacă oameni”, un mesaj plin de stereotipuri, în care sugerează că au supraviețuit datorită motoarelor și mașinilor lor.

În realitate, ei nu au fost atacați deloc. Ce s-a întâmplat este că firmele de exploatare forestieră au instalat buldozere în pădurea lor, iar ceea ce văd Hongana Manyawa, este că pădurea lor a fost atacată. Îi puteți vedea în videoclip strigând și aruncând cu obiecte în ei, iar la un moment dat, unul dintre bărbați traversează râul și îndreaptă o săgeată direct spre muncitor, moment în care buldozerul pornește și ei se întorc în pădure.

O experiență traumatizantă pentru indigeni, care nu au nicio idee despre ce se întâmplă

Am vorbit cu membrii tribului care au contact cu civilizația și erau foarte îngrijorați pentru cei aflați în afara zonei de comunicare și se află în pădure. Ei nu știu ce sunt buldozerele și văd doar ceva care le distruge habitatul de care au nevoie pentru a supraviețui.

Deși incidentul filmat implică o companie de exploatare forestieră, Survival International este îngrijorată în special de impactul exploatării nichelului din Halmahera asupra triburilor necontactate.

La câțiva kilometri de locul unde a fost filmat videoclipul, imensa concesiune minieră Weda Bay Nickel (WBN) este gestionată de compania chineză Tsingshan (acționarul majoritar) și de compania franceză Eramet (acționar cu 37,8%). Guvernul francez deține o participație de 25,7% în Eramet printr-o bancă publică de investiții.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns