Rețeaua energetică europeană, sub amenințarea atacurilor cibernetice

Via: rfi.ro

Un raport recent al Agenției Internaționale a Energiei arată că numărul mediu de atacuri cibernetice împotriva utilităților s-a dublat între 2020 și 2022 la nivel mondial – cu peste1.100 de atacuri săptămânale înregistrate anul trecut.

În perioada imediat următoare invadării Ucrainei de către Rusia, companiile europene s-au grăbit să angajeze experți în securitate cibernetică, ceea ce autorii raportului consideră o indicație asupra faptului că “utilitățile nu erau pe deplin pregătite”

Un alt raport de dată recentă, al agenției europene de securitate cibernetică ENISA, a arătat de asemenea că, în ce privește cheltuielile alocate securității cibernetice, sectorul energetic se situează în urma altora precum transporturile, sănătatea, sectorul bancar sau comunicațiile.

După cum notează Politico, sectorul energetic global a primit deja un semnal de alarmă major în 2021, când operatorul american Colonial Pipeline s-a confruntat cu un atac care l-a forțat să își oprească sistemele și a provocat întreruperi masive ale aprovizionării cu energie în țară timp de câteva săptămâni.

De asemenea, un grup de hacking legat de serviciile secrete rusești, numit Sandworm, este bănuit că a perturbat rețeaua electrică din Ucraina la sfârșitul anului trecut, iar apoi că a recurs la un alt atac care a lovit aproape 20 de firme energetice din Danemarca, în luna mai.

Potrivit unui expert consultat de Politico, provocarea constă în faptul că sistemele de operare utilizate de rețelele europene sunt vechi de până la 40 de ani. Aceasta înseamnă că sunt “foarte greu de corectat” în cazul în care apare o problemă.

De asemenea, pe măsură ce rețelele de distribuție se digitalizează din ce în ce mai mult, și numărul posibilelor porți de intrare pentru hackeri se mărește.

Iar amenințarea hackerilor se adaugă deteriorării fizice a infrastructurii energetice – luna trecută, o conductă de gaz care leagă Finlanda și Estonia s-a rupt. Toate acestea fac să crească îngrijorările odată cu venirea iernii.

Publicația europeană îl citează pe Leonhard Birnbaum, directorul general al E.ON, una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa. Acesta cere o acțiune la nivelul întregii Uniuni Europene.

De asemenea, viceministrul polonez al energiei, Ireneusz Zyska, spune că a asistat în țara sa la un număr imens de atacuri îndreptate împotriva infrastructurilor energetice.

“Este clar că aceste atacuri vin dinspre Est: Federația Rusă și țările nedemocrate”, susține oficialul polonez. Acestea “au creat echipe speciale care pregătesc atacuri cibernetice împotriva statelor democratice din Uniunea Europeană pentru a provoca haos”.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns