Managerii companiilor declară că vor să reducă dependența de China. Drumul de la vorbe la fapte este, însă, dificil

Via: rfi.ro

Ieri, Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat un studiu privind modul în care managerii companiilor multinaționale văd reducerea dependenței de China sau Rusia și riscurile existente în lanțurile de aprovizionare. În ultimii ani, s-a discutat mult la nivel european despre dependența de surse de aprovizionare, respectiv, mai întâi, de China (în perioada pandemiei), iar apoi de Rusia, o dată cu începerea războiului din Ucraina.

Studiul BCE analizează interesul companiilor multinaționale pentru o schimbare a rutelor de aprovizionare și pentru o regândire a strategiei investiționale.

Sondajul a fost realizat în rândul a 65 de manageri de mari companii și chiar dacă ne arată o serie de cifre seci analiza ne oferă date privind tendințele referitoare la viziunea firmelor mari în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare.

Astfel, 42% dintre companiile multinaționale care sunt stabilite în Uniunea Europeană doresc ca în următorii cinci ani să modifice lanțurile de aprovizionare, în sensul orientării lor către țări așa-numite prietene. În ultimii ani, doar 9% luau în considerare o astfel de variantă.

Dar, această schimbare nu înseamnă că trebuie să facă fericită Europa. Doar 20% din managerii de companii care au răspuns în cadrul sondajului BCE afirmă că se vor orienta către state ale Uniunii Europene.

Peste două treimi din managerii care au răspuns sondajului de opinie văd China ca pe o potențială sursă de probleme legate de griparea lanțurilor de aprovizionare. Dar, China nu este singura economie aflată în această situație. 10% din managerii companiilor au declarat că ar putea apărea probleme de aprovizionare și în state precum India, Rusia, Turcia, Statele Unite ale Americii sau Taiwan.

În ceea ce privește relocarea producției, companiile se orientează către țări în care se consumă produsele pe care le fabrică, tocmai pentru a fi mai aproape de piețele de interes. Înființarea unui sit de producție într-o țară calificată drept prietenă devine o prioritate pentru tot mai multe companii. Sondajul realizat de BCE arată că 42% din firme sunt preocupate să aplice o astfel de strategie, față de numai 11% în ultimii cinci ani.

Chiar dacă multe conduceri de companii sunt de acord că trebuie să iasă din China, o bună parte dintre ele își propun să își relocalizeze în țări din afara Uniunii Europene.

Argumentele pentru economii din afara Uniunii Europene sunt: costul forței de muncă, tarifele energiei sau evoluția geografică a vânzărilor. Riscul este ca în următorii ani în Europa să se producă mai puțină valoare adăugată, ceea ce ar avea efecte negative asupra economiilor.

Trebuie, însă, să ne așteptăm ca schimbările pe lanțul de aprovizionare, în sensul unei independențe mai mari față de producția în China, să aducă și prețuri mai mari. În total, 60% din managerii companiilor au declarat că schimbările de producție și aprovizionare au dus la creșteri de prețuri și doar 5% din directorii de companii au spus că prețurile lor au scăzut.

De asemenea, pentru următorii cinci ani, ponderea companiilor care se așteaptă la creșteri de prețuri rămâne ridicată, la 45%. Ceea ce înseamnă că riscul de inflație este destul de mare, iar prognozele și așteptările băncilor centrale se bat cap în cap cu cele ale managerilor.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns