Marcel Ciolacu vorbește „de funie în casa spânzuratului”

Via: rfi.ro

De altfel, premierul a participat în această vară și la deschiderea unei investiții a unei companii de țigarete, dar și în Valea Jiului, la minerii de la Compania Energetică Hunedoara. Sunt doar câteva vizite pe care le-a făcut în ultima perioadă Marcel Ciolacu și este vizibil că situațiile economice ale firmelor private diferă mult de cea a companiei de stat.

În principiu, vizitele premierului într-o fabrică ar trebui să fie un bun prilej de vedea la fața locului investițiile realizate, de a afla rezultatele companiei și de a ține cont, într-o oarecare măsură, de situația firmelor private atunci când se iau deciziile guvernamentale.

Paradoxal este că premierul Ciolacu pare că înțelege situația companiilor private, atunci când se află în vizită la fața locului, dar când vine vorba de pachetul fiscal, de exemplu, lucrurile se schimbă complet.

Concret, în această vară, premierul a lăudat investiția companiei din industria de țigarete, dar peste câteva luni nu a ezitat să introducă un impozit pe cifra de afaceri.

Ieri, la Ploiești, premierul Marcel Ciolacu s-a aflat chiar în „gura lupului”. Adică, a fost prezent în fabrica unei companii care va fi impozitată cu 1% din cifra de afaceri. Este adevărat că aplicarea noului impozit va exclude investițiile realizate, dar chiar și în această situație premierul a vorbit „de funie în casa spânzuratului”. În cazul companiei producătoare de băuturi răcoritoare, pachetul fiscal a adus chiar două surprize neplăcute: impozitul pe cifra de afaceri și introducerea unei accize pe băuturile care conțin zahăr.

De altfel, premierul a avut curajul să spună că a învățat câteva lucruri la fabrica din Ploiești. De exemplu, Marcel Ciolacu a vorbit despre câțiva indicatori financiari ai companiei și anume o cifră de afaceri, în anul 2022, de 3,3 miliarde de lei, o rată a profitului de 10%, dar și investiții anul trecut de 145 milioane de lei și anul acesta de 200 milioane de lei. Oare atunci când a citit aceste cifre și-a adus aminte de marea problemă a introducerii impozitului pe cifra de afaceri și anume că dezavantajează companiile care realizează investiții și pe cele care au marje reduse ale profitului? Probabil.

Chiar dacă Marcel Ciolacu a adăugat că impozitarea pe cifra de afaceri nu este împotriva unui investitor important nu înseamnă că acest tip de taxare nu poate afecta și companiile care investesc masiv, în pofida faptului că amortizarea este exclusă din baza de impozitare. Dar, să nu uităm că rata amortizării este exclusă și din calculul impozitului pe profit.

Interesantă și un pic ciudată a fost declarația premierului prin care spune că a făcut un „gentleman agremeent” cu compania pentru ca supraimpozitarea prin acciza aplicată băuturilor care conțin mult zahăr să se întoarcă în firmă sub forma unor ajutoare de stat. Înțelegerea este favorabilă companiei, dar este greu de spus dacă premierul va putea să o respecte, întrucât, totuși, ajutoarele de stat se oferă pe baza unor criterii și a unui proces de selecție. Va putea garanta respectarea chiar și a unei înțelegeri convenite printr-o strângere de mână? Greu de spus.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns