Ministerul Educației, avertizat încă din 2022: “Se fac racolări în favoarea homeschooling”

Via: rfi.ro

Totuși, Ministerul a trimis recent inspectoratelor recomandarea de a sesiza Poliția și Protecția Copilului în aceste cazuri, după cum relatează edupedu.ro. Șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Horia Abrudan, spune la RFI că problema nu poate fi rezolvată decât cu implicarea autorităților pe plan local.

H.B. Este o premieră, chiar dacă nu vorbim despre o hotărâre judecătorească definitivă. Totul a început prin niște semnale pe care le-am primit cum că ar fi un număr de elevi care au renunțat la învățământul de stat, la cel particular, la cel nerecunoscut la noi în țară, urmând niște cursuri în format homeschooling.

Am făcut o contabilizare la momentul respectiv și am constat că undeva la 30 de elevi urmau cursuri în sistem homeschooling. Nu am avut un termen de comparație. Nu știam care e situația în țară sau în alte județe.

Dar știind că nu este un sistem de învățământ recunoscut în România am purtat discuții cu directorii școlilor care au raportat astfel de cazuri. I-am rugat să consilieze părinții, să poarte discuții cu ei chiar și față în față pentru a le explica ce spune sistemul de stat, ce spune legea educației legat de obligația părinților și a tutorilor legali de a asigura școlarizarea pe perioada învățământului obligatoriu.

De asemenea, să le spună care este definiția sistemului de învățământ de stat din România și ce școli sunt cuprinse în acest sistem de învățământ. De la momentul respectiv nu am mai primit semnale.

Urmează să facem din nou o contabilizare a acestor cazuri, dacă ele mai există. Cert este că liceul din Brasca, urmând procedura prevăzută de Legea 1/2001 a anunțat direcția de asistență socială din cadrul primăriei unității administrativ-teritoriale respective. S-au sesizat și cei de la poliție, urmând o anchetă al cărui rezultat îl știți.

Reporter: Această centralizare despre care spuneți dumneavoastră avea loc în 2022?

HA: Da, undeva în toamnă dacă nu mă înșel. Dar am purtat discuții cu reprezentanții Ministerului Educației pe această temă la momentul respectiv, înștiințându-i că avem un număr despre care la momentul respectiv nu știam dacă este mare sau mic. Nici acum nu știu.

Cert este că ne-am străduit să luăm măsurile prevăzute de lege, începând de la a consilia părinții cu reprezentanții școlii. Am avut și sprijinul Prefecturii Bihor și a instituțiilor din subordinea Prefecturii. Nu există un tipar în mod deosebit.

Cert este că era la final de pandemie când mulți erau nemulțumiți că elevii erau obligați să poarte mască, că în unele situații erau nevoiți să facă orele online și atunci au zis că în situația asta se ocupă ei. Cum s-au ocupat? Asta nu știm. Copiii pot fi reînscriși. Problema cea mai mare este că nivelul de cunoștințe ar fi indicat să fie la nivelul clasei corespunzătoare vârstei copiilor.

Aici s-ar putea ca lucrurile să nu se întâmple așa, dar asta rămâne de văzut la momentul respectiv… Eu cred că pârghiile există. Și după cum ați văzut în județul Bihor pârghiile au ajuns la un punct. Rămâne de văzut dacă se va acționa hotărârea respectivă prin recurs în instanță și să vedem ce va spune instanța superioară.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns