Noua Casă sau credit ipotecar? Diferența esențială este dată de avans (Interviu)

Via: rfi.ro

Reporter: Care dintre cele două tipuri de credite este mai avantajos?

Radu Zilișteanu: Cele două credite au ca diferență esențială avansul. Creditele care sunt garantate prin programul Noua Casă, și sunt în cuantum de până la 70.000 de euro, au avans de 5%, pe când creditele ipotecare oferite de bănci au în general avansul de 15%. Din punctul de vedere al nivelului de dobândă, ele sunt destul de apropiate, adică la creditele garantate prin programul Noua Casă e vorba de două puncte procentuale peste indicatorul IRCC, iar creditele ipotecare oferite de bănci sunt tot cam în aceeași zonă. Însă trebuie spus că pentru acel credit cu avans de 5% condițiile sunt ceva mai drastice. Și atunci cei care nu se încadrează în condițiile garantării creditului prin Noua Casă se îndreaptă către creditele ipotecare obișnuite oferite de bănci.

Reporter: Care ar fi avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre cele două tipuri de credite? De exemplu, știu că la Prima Casă nu se poate aplica acea “dare în plată” în cazul în care nu se mai poate plăti creditul. Sunt avantaje și dezavantaje, dacă ar fi să le punctăm.

Radu Zilișteanu: Avantajul programului Noua Casă este dat de acel avans mic pentru imobilele care costă până în 70.000 de euro. Dezavantajul ar fi legat de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul de credit, care sunt mai restrictive, iar la creditele ipotecare oferite de bănci ca avantaj e faptul că condițiile nu mai sunt atât de drastice și dezavantajul ar fi avansul mai mare, de trei ori mai mare, adică 15%.

Reporter: Ce tip de credit se acordă mai ușor de către bănci?

Radu Zilișteanu: Creditele ipotecare se acordă mai ușor. Creditele garantate prin programul Noua Casă au un parcurs birocratic ceva mai complicat.

Reporter: Către ce tipuri de apartamente se îndreaptă cei care accesează un credit? Apartamente noi, vechi? Care sunt mai căutate acum pe piață?

Radu Zilișteanu: Potențialii cumpărători se gândesc să-și cumpere apartamente noi, din motive de standard de calitate, în primul rând, din motive de suprafață. Dar dezavantajul major la apartamentele noi este prețul. Și cei care nu reușesc să se încadreze în preț sau nu își pot permite să ia un credit atât de mare, atunci sigur că se îndreaptă către apartamentele vechi.

Reporter: Dacă e să ne uităm la credite, care e cel mai căutat de către clienți?

Radu Zilișteanu: Din statisticile Băncii Centrale sunt mai multe credite ipotecare oferite de bănci decât cele oferite prin programul Noua Casă, și asta se explică prin condițiile restrictive.

Reporter: Se mai gândesc tinerii să-și achiziționeze o casă în 2024, având în vedere situația economică?

Radu Zilișteanu: Există o stagnare în momentul de față și această stagnare este cauzată de condițiile economice, într-adevăr, piața imobiliară fiind foarte dependentă de parcursul economiei în general. Din punct de vedere al prețurilor, momentul nu ar fi rău de achiziționat(n.r. o locuință), însă condițiile de acces la credit sunt cele care sunt problematice. Să nu uităm că în ultimii ani dobânzile bancare au crescut, fiind alimentate de inflația foarte mare care s-a înregistrat în România.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns