Șefa FMI avertizează că guvernele europene ar putea „regreta” sprijinul oferit fermierilor care au ieșit în stradă să protesteze

Via: rfi.ro

Proteste în masă ale fermierilor au loc, de câteva săptămâni, în mai multe țări europene, printre care Germania, Franța, Italia, Belgia și Grecia, însă în mare parte pe cale pașnică și în încercarea acestora de a-i determina liderii europeni să le ofere mai multe beneficii pe plan profesional, în contextul viitoarelor alegeri care se apropie cu pași repezi.

„Cu toții suntem martori la protestele fermierilor care au loc actualmente. Firește că sunt conștientă de greutățile și provocările cu care se confruntă fermierii în exercitarea profesiei lor de zi cu zi și că munca pe care o fac nu e deloc una ușoară”, a mărturisit Kristalina Georgieva în timpul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul Fondului Monetar Internațional din Washington.

„Dacă nemulțumirile exprimate de fermieri persistă, iar guvernele se vor trezi în situația dificilă în care să fie incapabile să pună în aplicare măsurile cele mai esențiale pentru buna funcționare a economiilor lor, atunci s-ar putea să existe riscul ca acestea să își regrete deciziile luate în aceste circumstanțe”, a precizat președinta FMI.

Mii de fermieri din întreaga Europă au protestat joi la Bruxelles în timpul reuniunii dintre președintele Franței, Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut ca tematică „viitorul agriculturii europene”.

Franța a reușit să convingă Uniunea Europeană să „impună reguli mai stricte” pentru importurile de cereale și păsări de curte, inclusiv cele provenite din Ucraina, a declarat Emmanuel Macron după întâlnirea cu Ursula von der Leyen.

Kristalina Georgieva a abordat problema actuală a protestelor fermierilor din Europa în timpul unei sesiune ample de informare cu publicul, în cadrul căreia a discutat despre nivelurile datoriei publice, politica monetară a Statelor Unite și negocierile purtate de Fondul Monetar Internațional cu Argentina, Egipt și Pakistan.

„Am discutat cu mai mulți factori de decizie politică, în special din partea miniștrilor de finanțe, care sunt, la rândul lor, conștienți de importanța deosebită pe care o are consolidarea fiscală, dar și de cât de dificil este să se retragă din sprijinul acordat”, a precizat președinta FMI.

„E foarte ușor să oferi sprijin, însă extrem de greu să îl oprești”.

Kristalina Georgieva a îndemnat guvernele din întreaga lume să depună eforturi serioase pentru refacerea și consolidarea rezervelor fiscale epuizate în timpul pandemiei de Covid-19 prin luarea unor măsuri pentru a reduce sau elimina posibilitățile de evitare a plății impozitelor și prin efectuarea unei expertize detaliate a modului în care statul cheltuiește resursele publice, ca apoi să fie evaluate eficiența și eficacitatea acestor cheltuieli.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns