O politică nesănătoasă la Hidroelectrica poate să conducă la scăderea prețului acțiunilor (Interviu)

Via: rfi.ro

Potrivit Economedia.ro, oferta este destinată atât micilor investitori – orice persoană fizică – cât și investitorilor instituționali.Acțiunile sunt oferite la un interval de preț între 94 și 112 lei per acțiune. Până pe 4 iulie toţi potenţialii investitori pot să îşi manifeste intenţia de a achiziţiona pachete de acţiuni la Hidroelectrica.

Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei și un profit de 4 miliarde de lei anul trecut, Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est și cel mai mare producător de energie electrică din regiune.

Prin listarea Hidroelectrica, Bursa de la București își întărește rolul la nivel regional, crede profesorul Ionuț Purica, expert în energie. El mai spune că dupa acest pas, urmatorul ar fi listarea companiei pe o bursă internațională.

I.P: De câtva timp încă, Hidroelectrica pregătește vânzarea de acțiuni pe bursă, deocamdată pe Bursa Română. Hidroelectrica e o companie de ordinul a miliarde de euro, deci venit mare, depinzând evident de hidraulicitate și de sistemul energetic ca atare și e foarte clar că a vinde cote de acțiuni, deci a intra pe bursă, reprezintă un moment important nu numai pentru Bursă, pentru că vine o companie mare care plasează acțiunile ei pe Bursa Română de Mărfuri, dar este vorba și de Hidroelectrica, care de acum încolo depinde evident de cine cumpără acțiunile respective.

Este foarte clar că se schimbă o serie de elemente legate de modul cum Hidroelectrica își va gestiona activitățile viitoare. Oricare acționar dorește profit mai mare, deci dividende mai substanțiale la acțiunile lui.

Dar un profit mai mare înseamnă în anumite momente, lipsa grijii pentru sistemul economic efectiv. Deci, dacă Hidroelectrica vrea să își crească dividendele la acțiuni, crește prețul energiei către rezidențial, de exemplu, sau păstrează politica de preț jos și atrage cât mai mulți consumatori pentru a câștiga pe seama cantității de energie pe care o livrează consumatorilor și nu al prețului, care s-ar putea chiar să producă și îndepărtări de consumatori, de scăderi de venit în totalitatea lui.

Mai mult decât atât, evident, Hidroelectrica nu livrează numai către rezidențial, livrează și către clienții industriali, mai ales. Deci creșterea de profit pe care o urmăresc acționarii de acuma se traduce probabil în energie mai scumpă către industrie, către economie. Iarăși, depinde de cum conducerea înțelege să joace între cantitatea de energie și prețul ei. De obicei însă, la noi tentația este hai să creștem prețul, că vom vinde aceeași energie. Nu e chiar cazul.

Dacă se crește prețul, există un moment în care începi să pierzi clienții și nu mai ai venit pentru că nu mai ai cui să vinzi. Ei bine, toate lucrurile astea sunt scenarii de diverse feluri.

E de urmărit ce se va întâmpla cu acțiunile Hidroelectrica, pentru că o politică, dacă vreți, nesănătoasă privind evoluția Hidroelectrica, poate să conducă la scăderea prețului acțiunilor.

Deci, cine cumpără acum cumpără cu ideea că Hidroelectrica va avea o politică sănătoasă, după niște criterii de susținere a economiei române.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns