Primăriile din peste 800 de comune din țară, cu lacătul pe ușă

Via: rfi.ro

Dan Cârlan: Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să intrăm în grevă generală pentru că asta va aduce disconfort pentru concetățenii noștri și ar însemna că nu am reușit să ajungem la o înțelegere cu guvernul.

Care sunt principalele nemulțumiri?

Fiind prima grevă din administrația publică locală organizată la nivelul primăriilor de comună, sunt adunate toate frustrările și toate neajunsurile generate de discriminare a spațiului rural în raport cu urbanul și în mod particular pentru noi, administrația publică locală, discriminarea în raport cu toate celelalte familii bugetare, familii ocupaționale, bugetare.

Prima și cea mai importantă revendicare ține de salarizare, dar aș vrea să fie clar înțeles că noi nu solicităm majorări salariale, pentru simplul fapt că noi avem o lege a salarizării în raport cu prevederile căreia suntem în situația din momentul de față la 70%. Noi suntem foarte mulțumiți. Dacă guvernul va înțelege că trebuie să aplice legea pentru că suntem un stat de drept și să ne acorde strict ceea ce scrie în legea salarizării.

Salariile înghețate sunt singura problemă a funcționarilor?

Acestea reprezintă cea mai importantă problemă, dar, pentru că de fiecare dată când avem discuții cu Ministerul Finanțelor, cu guvernul, și ridicăm această problemă, ni se spune voi sunteți de la comune, păi stați că voi aveți o problemă că voi nu reușiți să vă asigurați veniturile din surse proprii pentru a asigura funcționarea. Ca și cum în toată țara asta, din 1,2 milioane de bugetari, numai administrația publică locală își asigură funcționarea din venituri proprii, ceea ce este o mare, o mare minciună.

Și atunci, revendicările noastre vin la pachet cu nevoia de a se asigura o reformă a sistemului de finanțare a administrației publice locale, pentru că noi, administrația publică locală, administrăm întreaga suprafață a țării și acordăm servicii publice de interes local pentru întreaga populație a țării. Noi facem parte din România.

Dar ce le-ați spune celor care susțin că funcționarii din primăriile de comune nici nu au prea mult de muncă?

În contextul în care salariile la nivelul comunelor au fost înghețate, așa cum vă spun, în condițiile în care un salariat dintr-o primărie comunală are, prin lege, vocația de salarizare de trei ori mai mică decât un salariat cu o poziție similară dintr-o primărie de municipiu, migrația și golirea de conținut a primăriilor de comune au atins cote absolut disperate. Noi suntem în pragul unui faliment administrativ, având în vedere că nu mai reușim să ne asigurăm necesarul de funcționari publici cu pregătire și experiență corespunzătoare, pentru simplul fapt că aceste salarii sunt insuportabil de mici.

Care e valoarea medie a salariului într-o primărie de comună?

E greu să vorbesc despre o medie, pentru că legea trimite competența stabilirii salariilor la nivelul consiliului local. Deci nu există nicio altă regulă decât faptul că salariile tuturor angajaților din primărie sunt limitate la indemnizația viceprimarului. În rest, e greu de stabilit o medie, dar ce pot să vă spun este că în jumătate din primăriile din țară, viceprimarul, adică tavanul de care dăm cu capul la figurat în privința salarizării, are un venit net lunar mai mic decât al muncitorului necalificat din construcții.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns