Primele efecte ale eliminării facilităților din construcții (interviu RFI)

Via: rfi.ro

Directorul tehnic al companiei de construcții din Iași atrage atenția că manopera pentru lucrările de construcții de la stat este stabilită de Ministerul Dezvoltării, iar în România este de patru euro în timp ce în alte țări ale Uniunii Europene este de 18-20 de euro. Momentul în care se vor deschide finanțările va fi crucial, crede specialistul în construcții Gheorghe Baean care a subliniat:

“Deocamdată, efectele nu se văd în totalitate. Pentru că iarna nu-i ca vara, cum spunea un clasic în viață. Și încă nu s-a dat drumul la investiții mari, dar influența va fi marcantă în momentul în care se vor deschide finanțările.

Constructorii vor trebui să suporte diferența de manoperă, spune directorul tehnic al companiei de construcții care a precizat : “din acte și din reglementări s-ar putea să fie prinsă în indicii statistici, dar nu cred. Nu cred că vor acoperi indicii statistici această creștere de preț”.

Cum va fi afectată firma de construcții pe care o conduceți?

În primul rând, prin creșterea valorii manoperei pe care trebuie să o plătim salariaților. Această valoare ar fi trebuit să fie acoperită din deviz. Așa se acoperă în domeniul construcțiilor. Din lucrări și din situațiile de lucrări și din devizul de lucrări. Dar în cazul acesta nu va fi acoperită efectiv printr-un procent sau printr-o majorare a manoperei. Decât prin creșterile aferente date de Institutul Național de Statistică. S-ar putea ca acestea să nu acopere valorile care sunt necesare pentru plata salariilor. Și sunt convins că nu vor acoperi.

Ceea ce înseamnă că va trebui să acoperiți dumneavoastră?

După părerea mea, este o chestie total greșită. Va diminua foarte mult profitul minim pe care îl obțin firmele de construcții românești și atunci firmele românești ușor-ușor se vor închide,după cum o să vedem.

Într-un deviz de construcții este un profit, așa este gândit….de 5%, 3%, 4%. Și în momentul în care cheltuielile acestea vor fi pe cheltuieli indirecte și profitul se va diminua. Și se vor diminua și valorile plătite de către firmele de construcții către bugetul de stat. Părerea mea este că aceasta este o chestie greșită și nu vor duce la creșterea banilor la bugetul de stat. Ceea ce eu mi-aș dori.

Mie mi-ar place foarte mult ca toată lumea în țara asta să plătească impozite. Pentru că dacă am avea un stat puternic, lucrurile ar merge foarte bine și-n învățământ și în sănătate. Dar foarte puțină lume plătește. Nu cred, din punctul meu de vedere, că s-a găsit încă un mecanism ca statul să câștige exact cât ar trebui. După cum se preconizează, investițiile vor fi din ce în ce mai puține și respectiv, banii la buget vor fi mai puțin și mai puțini. Iar cerințele vor fi din ce în ce mai mari.

Deci, eu nu fac politică, v-am spus. Nu pot să schimb regulile în timpul jocului. Da, noi am făcut o ofertă pentru o lucrare, da. Și în momentul în care se schimbă legislațiile prin perioada de execuție, atunci ne bulversează și pe noi.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns