R.D. Congo ar putea pierde sute de milioane de dolari în urma unei afaceri controversate cu un investitor chinez

Via: rfi.ro

Extracția a fost blocată mai bine de nouă luni, din cauza unei dispute privind redevențele între grupul chinez CMOC, care deține 80% din mină, și partenerul său congolez, compania minieră de stat Gécamines.

RDC vrea să renegocieze contractele pe care le consideră în dezavantajul său. Președintele Félix Tshisekedi a călătorit în China la sfârșitul lunii mai pentru a discuta, printre altele, despre contractele miniere în care sunt implicați investitori chinezi.

Din iulie 2022 și până în aprilie a.c, Tenke Fungurume, a doua cea mai mare mină de cobalt din lume, cu o producție lunară de aproximativ 20.000 de tone de cupru și 1.500 de tone de cobalt, potrivit cifrelor companiei, a primit interdicția de a mai exporta.

Cantitățile sunt “imense”, a declarat un expert în minerit din RDC, care preferă să rămână anonim. “Vorbim despre producția pe nouă luni care zace acolo, pe pământ. Este evident că trezoreria congoleză are de pierdut”, spune el.

Valoarea stocurilor este estimată la aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru cupru și 340 de milioane de dolari pentru cobalt.

Presiune asupra prețurilor

Odată cu semnarea unui acord în aprilie și ridicarea interdicției de export, CMOC a început să își lichideze uriașa rezervă.

Vânzarea rapidă a cobaltului ar putea provoca o prăbușire a pieței, prețurile fiind deja la cel mai scăzut nivel. Însă decizia de a vinde produsul treptat a risipit temerile inițiale că reluarea vânzărilor la Tenke Fungurume ar putea destabiliza piața.

“Prețul cobaltului nu a fost afectat”, asigură Zhou Jun, vicepreședinte al CMOC și manager al minei. Cea mai mare parte a cobaltului va fi vândută treptat în cadrul unor contracte de aprovizionare pe termen lung, explică el.

Harry Fisher, analist la Benchmark Mineral Intelligence, consideră, de asemenea, că este puțin probabil ca prețul cobaltului să scadă în continuare. Dar crede că stocurile ar putea prelungi perioada de prețuri scăzute.

Prețul cobaltului a scăzut cu 65% din mai 2022, de la aproximativ 40 de dolari, la 14 dolari pe livră, potrivit Fastmarkets, o companie care se ocupă cu analiza prețurilor.

În ceea ce privește cuprul, producția globală este de câteva milioane de tone pe an, astfel că stocurile nu ar trebui să determine scăderea prețurilor. Vincent Zhou, purtător de cuvânt al CMOC, subliniază că 57.000 de tone de cupru au plecat din mina Tenke Fungurume în luna mai și confirmă că și cobaltul va pleca treptat, “în funcție de cererea de pe piață”.

Atunci când reporterul AFP a vizitat mina, camioanele încărcate cu cupru părăseau situl, însă cele cu cobalt nu dădeau vreun semn de plecare.

Provocare logistică

Cu toate acestea, CMOC se confruntă cu o provocare majoră atunci când vine vorba de lichidarea stocurilor.

Șiruri nesfârșite de saci plini cu pulbere de hidroxid de cobalt și grămezi de catozi de cupru, pe care s-a așternut praful, se văd peste tot.

Analistul Harry Fisher consideră că ar putea dura până la zece luni pentru a elimina stocul, o “provocare logistică”, susține acesta.

Pentru a transporta minereul spre porturile din Oceanul Indian, precum Durban sau Dar es Salaam, există o singură rută, frecvent vizată de hoți și care adesea e blocată din cauza traficului intens, la care se mai adaugă și taxele de drum.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns