“Războiul civil” din Texas aprig dezbătut pe rețelele sociale din… China

Via: rfi.ro

În China, nu hashtagul #Texit (după modelul Brexit) face furori ca în Statele Unite, ci #德克萨斯州宣布进入战争状态, ceea ce s-ar traduce #TexasdeclarăRăzboiCivil…

În ultima perioadă, pe rețelele sociale din China se vorbește intens despre declarațiile autorităților americane responsabile cu controlul la frontieră, care afirmă că 6,3 milioane de persoane au intrat ilegal în Statele Unite începând din 2021. Peste 250.000 dintre ei și-au încercat norocul doar în luna trecută.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a numit această situație drept o “invazie”. Evoluțiile au declanșat la o avalanșă de postări pe rețelele de socializare din China, inclusiv știrea falsă despre revenirea “războiului civil” în Statele Unite.

Această informație falsă a fost inițial distribuită de conturi influente pe rețeaua chineză Weibo. Tendința a fost observată pentru prima dată pe 1 februarie de către Whenhao Ma, un specialist în propagandă chineză la Voice Of America. În special, un cont cu peste 1,2 milioane de urmăritori a amestecat intenționat realitatea cu ficțiunea: “Dacă Statele Unite chiar resping Texasul, atunci va fi foarte distractiv”, a declarat utilizatorul într-un mesaj tradus de Newsweek. El a adăugat: “Sper că niciuna dintre părți nu va renunța și că vor continua să lupte.”

După acele postări, comentariile s-au înmulțit. “Utilizatorii de internet par să fie încântați de ceea ce ei numesc autodistrugerea Americii”, notează Wenhao Ma.

Au circulat și videoclipuri vechi de la Fox News, care pretindeau că arată miliții de auto-apărare din Statele Unite în uniforme de camuflaj luptând pentru a apăra frontierele americane. “Într-un videoclip care a fost vizualizat de peste 49.000 de ori, s-au observat și imagini cu tancuri din Chile atribuite Texasului”, conform informațiilor furnizate de BBC.

“Zidul Plângerii”

Dar informațiile false par a fi bine cenzurate. Multe postările legate de hashtag-ul #德克萨斯州宣布进入战争状态 au fost șterse.

Și aici se evidențiază diferența între China și vecinul său rus. Vineri, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat că Statele Unite ar putea cădea în ”abisul” unui război civil mai devastator decât cel din 1861-1865.

Nu există cenzură din partea Rusiei, în timp ce în China, conținutul considerat neadecvat a fost șters de pe rețele, deși termenii de “război civil” sunt întâlniți frecvent aici în legătură cu Statele Unite, așa cum s-a întâmplat deja în timpul revoltelor de la Capitoliu din ianuarie 2021. În plus, cenzorii sunt îngrijorați de posibilitatea unui efect de bumerang.

Sub aceste știri false, am observat internauții chinezi ironizând presa de stat pentru că “se concentrează doar pe știrile despre urșii panda din rezervații”. “Chiar dacă Statele Unite sunt implicate într-un război civil, acest lucru nu împiedică bursele lor să atingă în continuare recorduri maxime”, a scris un utilizator, referindu-se la prăbușirea bursei chineze în ultimele zile.

Mai mult, unii internauți chiar au transformat contul de pe Weibo al Ambasadei SUA în China într-un adevărat “zid al plângerii” după căderea burselor chinezești.

Astfel, un articol publicat vineri despre protejarea girafelor sălbatice de către Ambasada SUA la Beijing a generat peste 130.000 de comentarii și 15.000 de republicări duminică, dar fără legătură cu girafele, explică Reuters. “Ați putea să ne dați câteva rachete pentru a bombarda Bursa din Shanghai”, a scris un utilizator, după ce indicele Shanghai Composite a scăzut luna trecută cu 6,3%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns