Românii preferă să țină banii la saltea/ Peste 65 de miliarde de lei sunt păstrați cash (Interviu)

Via: rfi.ro

Banii ținuți la saltea își pierd din valoare. Gândiți- vă că avem o inflație de aproape zece la sută, care practic erodează puterea de cumpărare a acestor bani. Banii trebuie puși să circule, să creeze dobândă sau să-i investim în ceva care să ne aducă un profit. Pentru că dacă i ținem la saltea, s-ar putea ca peste doi ani de zile aceștia să nu mai aibă valoarea din momentul de față. Este o practică clasică la români, care ține de lipsa unor cunoștințe financiare minime. Din punctul meu de vedere, acumularea asta era o practică des întâlnită pe vremea lui Ceaușescu, dar să nu uităm că atunci cursul era stabil, era sigur, iar banii ținuți la saltea iti aduceau o avere. Acum banii ăștia se depreciază. Aduceți-vă aminte de anii ’90, atunci când au fost disponibilizați minerii și cu banii pe care îi oamenii aveau, în condițiile în care era o inflație majoră, abia dacă își mai puteau cumpăra un televizor sau o canapea, în condițiile în care primeau 30- 40 de salarii compensatorii. Este un efect al inflației pe care oamenii ar trebui să îl ia în calcul. Banii pe care îi câștigăm ar trebui, pe de o parte, să îi investim în titluri de stat, cred că este cea mai sigură și cea mai bună variantă,ori în depozite bancare, ori să mergem cu ei și să cumpărăm lucruri care au valoare și care pe viitor ne salvează de scumpiri, spune la RFI Analistul economic Adrian Negrescu

Rep: Putem vorbi și de un sindrom al neîncrederii în bănci sau în stat?

Adrian Negrescu: Teama de taxe, teama de dobânzi, de creșterile de impozite, toate acestea duc într-adevăr la acest fenomen. Oamenii se tem că banii lor ar putea fi blocați, că ar putea să și piardă din valoare dacă îi duc la bancă, odată cu aplicarea acestui sistem de taxare. E un fenomen pe care îl întâlnim des, mai ales în zona de est a Europei, acolo unde încrederea în sistemul bancar este redusă. Dar să nu uităm un lucru: depozitele de până în 100.000 de euro sunt garantate de statul român, deci, dacă puneți până în 100. 000 de euro la bancă, nu aveți niciun fel de probleme. Să-i ții la saltea,este cea mai proastă soluție dintre toate, pentru că nu faci altceva decât să îi vezi cum se depreciază de pe o zi pe alta din prisma inflației.

Rep: A contribuit la această situație și faptul că sunt tot mai puține bancomate?

Adrian Negrescu: Numărul de bancomate în România, într adevăr a scăzut cu aproape 6 000 în ultimii ani, ceea ce denotă faptul că avem cel mai redus nivel de tranzacționare, de bancarizare din Europa. De aceea avem și cele mai mari dobânzi la credite, pentru că, din păcate, băncile nu au ce alte afaceri să facă în România decât să împrumute statul, populația și firmele. Nu există un transfer de bani în niște niște tranzacții între între sistemele bancare, între bănci, motiv pentru care, iată, ieri am aflat un lucru de-adreptul bulversant: faptul că nu au fost făcute tranzacții interbancare în România de către bănci.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns