diabet

Sănătatea oro-dentară la pacienții diabetici

Prevalența diabetului la nivel global crește într-un ritm accelerat, acest lucru fiind și consecința unui stil de viață tot mai sedentar și a unei alimentații preponderent procesate. Astfel, într-o raportare a Federației Internaționale a Diabetului, se arăta că peste 415 milioane de oameni din întreaga lume suferă de această afecțiune.

Marea majoritate a cazurilor de diabet se încadrează în cele două clase etiopatogenice cunoscute:

  • Diabetul de tip I, insulininecesitant, caracterizat printr-un deficit absolut al secreției de insulină care se dezvoltă ca urmare al unui proces autoimun la nivelul pancreasului.
  • Diabetul de tip II, non-insulinonecesitant, care se dezvoltă în condițiile unei secreții inadecvate de insulină la pacienții cu rezistență a țesuturilor periferice la acțiunea insulinei.

Complicațiile diabetului suntnumeroase și deseori grave. Astfel, hiperglicemia acționează la nivelul numeroaselor țesuturi și organe ducând în timp la deteriorarea funcțiilor acestora.

Hiperglicemia cronică a pacientului cu diabet are consecințe în special asupra vaselor de sânge (vasculopatie periferică), a structurilor nervoase (neuropatie periferică), a rinichilor (nefropatie, până la insuficiență renală), a ochilor (retinopatie) sau a inimii (cardiomiopatie, ateroscleroză, hipertensiune arterială).

Consecințele diabetului asupra sănătății oro-dentare

Principalele afecțiuni orodentare întâlnite la pacienții cu diabet sunt următoarele:

  • Boala parodontală – Afectarea ligamentului dento-parodontal la pacienții cu diabet reprezintă de altfel cea mai importantă cauză a pierderii dinților. Boala parodontală are o prevalență mai mare în rândul acestor pacienți, diabetul fiind considerat un factor predispozant. Astfel, pacienții cu diabet sunt mai susceptibili la apariția bolii parodontale, deoarece asociază o afectare a funcției leucocitelor polimorfonucleare, anomalii în metabolismul colagenului și în formarea produselor glicozilate finale care afectează în mod negativ stabilitatea colagenului și integritatea vasculară. Circulația sangvină în regiunea parodontală este incetinită crescând vulnerabilitatea la infecții locale, iar reducerea sintezei de colagen la pacienții cu diabet duce la o slăbirea ligamentului periodontal.
  • Gingivita – Apare la pacienții cu diabet ca o consecință a scăderii secreției salivare.
  • Prezența cariilor dentare numeroase – Acestea sunt consecința a trei factori care sunt prezenți la pacienții cu diabet: xerostomia ca urmare a afectării glandelor salivare, nivelul crescut de glucoză din lichidul cervical și numărului mai mare de streptococi mutans și lactobacilli din placa bacteriană. Din acest motiv se impune o igienă dentară profesională completată de folosirea unor metode adjuvante periajului dentar zilnic și de fluorizări locale pentru creșterea rezistenței la atacul cariogen.
  • Disfuncția glandelor salivare – Este o afecțiune multifactorială deseori asociată cu diabetul. Aceasta se manifestă printr-o creștere a dimensiunii glandelor parotide bilateral, nefiind însoțină în general de nicio altă simptomatologie.
  • Xerostomia – Când scade fluxul salivar, pot apărea numeroase modificări la nivelul mucoasei cavității bucale, cum ar fi: concentrația crescută de mucină și glucoză, scăderea acțiunii factorilor antimicrobieni, absența gustinei, candidoză bucală, un ritm mai crescut de exfoliere a mucoasei orale, proliferarea crescută a microorganismelor patogene, limbă saburală, halitoza. Astfel, mucoasa orală va fi eritematoasă, de culoare roșie, subțire și cu aspect plicaturat. De asemenea se ulcerează ușor, la traumatisme minore sau în timpul activităților funcționale, iar plăgile rezultate se vor vindeca cu dificultate, într-un timp îndelungat, fiind de altfel susceptibile să se suprainfecteze. Xerostomia poate duce la numeroase probleme, cum ar fi dificultăți la alimentație, deglutiție și vorbire, putând avea astfel un impact negativ asupra calității vieții pacienților.
  • Tulburări gustative – Disgeuzia, de cele mai multe ori este descrisă de pacienți ca senzație de gust acru persistent. Aceasta se datorează absenței din salivă a unei metaloproteine numită gustină, care conține zinc și este responsabilă pentru maturarea constantă a papilelor gustative. La pacienții diabetici, în special la cei decompensați sau necontrolați terapeutic, modificările gustative sunt asociate cu reducerea fluxului salivar, cu respirația orală care amplifică uscăciunea mucoasei, cu o rată scăzută de producție a gustinei sau cu deficitul de zinc.
  • Halitoza – Pacienții cu diabet prezintă un miros tipic de fructe (miros cetonic) acesta fiind de altfel unul dintre primele seme ale unui posibil diabet. Aceste observații ar putea fi folosite pentru dezvoltarea unor metode neinvazive de evaluare indirectă a nivelului glucozei în sânge prin nivelurile de cetonă din respirație.
  • Tulburari neurosenzoriale – Se manifestă sub formă de arsuri bucale localizate în special la nivelul limbii și care nu se însoțesc de modificări evidente la examenul clinic sau la explorările paraclinice (Burning mouth syndrome, Glosodinie sau Algie bucală nespecifică). Această afecțiune este mai frecvent prezentă la femei, cu vârsta peste 60 de ani și de cele mai multe ori are o evoluție cronică de peste 6 luni, uneori chiar de câțiva ani. Pe lângă senzația de arsură care este simptomul cel mai frecvent descris, pacienții mai acuză dureri, senzația prezenței unui corp străin pe limba, furnicături sau parestezii. Ca și localizare, aceste simptome sunt prezente pe limba, dar și la nivelul buzelor, gingiei sau palatului. Algia bucală nespecifică poate să fie primară sau secundară unor boli sistemice printre care și diabetul, unor tratamente medicamentoase sau deficiențe nutriționale.
  • Lichenul plan – reprezintă a afecțiune autoimună cu manifestări orale sau cutanate asociat cu diferite alte afecțiuni sistemice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hepatopatiile cronice sau tiroidita autoimună.  Studiile de specialitate au arătat o asociere variabilă intre 14 și 85%.

Articol realizat de catre Dr. Trosca Irina din cadrul Spitalului de stomatologie Dental Hospital Romania:

Website: www.dentalro.ro | Email: [email protected]
Adresa: Str. Răcari nr. 5, sector 3, București
Telefoane: 0733.045.855 și 0721.021.855

Companii

orange.ro

Lasă un răspuns