Silicon Valley, între criză profundă și optimism de neclintit

Via: rfi.ro

În urmă cu câteva luni, această criză a fost dublată de o panică bancară, când Silicon Valley Bank a dat faliment, fiind salvată în ultima clipă. Dar sectorul – renumit pentru rezistența sa – refuză să cedeze în fața defetismului.

Silicon Valley este un nume care rezonează în întreaga lume ca fiind templul inovației și al noilor tehnologii. De fapt, în decurs de doar câteva decenii, zona golfului San Francisco din nordul Californiei a devenit inima unui ecosistem unic în lume, reunind start-up-uri și giganți din domeniul tehnologiei cu valori de miliarde de dolari.

Totul a început la Universitatea Stanford, unde tinerii ingineri Hewlett și Packard au fost încurajați de profesorii lor să inoveze și să își lanseze propriile companii. HP avea să fie prima din multe altele: Apple, Google, Cisco, Intel și Meta au fost fondate în faimosul Silicon Valley.

Dar până în toamna anului 2022, valul se schimbase și norii se adunau deasupra tehnicii Eldorado. Concedieri în serie: 12.000 la Alphabet (Google), 11.000 la Meta (Facebook, Instagram), 10.000 la Microsoft, 18.000 la Amazon, 8.000 la Salesforce, 4.000 la Cisco, 3.700 la Twitter… Anunțurile sunt uluitoare. Atât de mult încât unii preziceau începutul sfârșitului pentru Silicon Valley.

Câteva luni mai târziu, panica s-a răspândit în lumea finanțelor. Silicon Valley Bank – instituția de referință pentru start-up-uri – a dat faliment, fiind salvată în ultima clipă de guvernul federal, care a pus pe masă 25 de miliarde de dolari pentru a preveni impactul în restul sectorului bancar. Dezastrul a fost evitat la limită, dar îndoielile persistă. Ce ar putea să relanseze sectorul în mijlocul acestor îndoieli?

Răspunsul vine la sfârșitul anului 2022, și constă în două litere: IA. Inteligența artificială – despre care sectorul vorbește de mult timp – a devenit un motor serios de inovare în doar câteva săptămâni, odată cu lansarea ChatGPT. Iar aceasta invadează toate domeniile legate de noile tehnologii. Pe culoarele târgului TechCrunch Disrupt din San Francisco, investitorii și antreprenorii nu vorbesc decât despre asta. Iar cei care au fost concediați în ultimele luni își reinventează deja viitorul.

Cu toate acestea, în Silicon Valley apar persoane defavorizate: odată cu explozia prețurilor la proprietăți, clasa de mijloc – profesori, angajați în restaurante, casierițe etc. – nu-și mai poate permite o locuință, în ciuda salariilor mari. O criză imobiliară care împinge Silicon Valley să se extindă tot mai mult, cu proiecte tot mai nebunești, cum ar fi cel supranumit ,,California Forever”, un nou oraș creat de la zero care ar putea găzdui într-o zi 50.000 de locuitori. Pentru că, mai mult ca oricând, valea tehnologiei continuă să privească spre viitor.

Traducere de Adelina Bistrian după articolul publicat de France 24

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns