Sophie Lavaud intră în istoria alpinismului francez și mondial, la 55 de ani

Via: rfi.ro

Sophie Lavaud se alătură astfel clubului foarte select – care numără aproximativ patruzeci de membri – al alpiniștilor care au cucerit toate cele paisprezece vârfuri de peste 8.000 de metri înălțime din lume.

“Cu cât urc mai mult pe acești munți măreți, cu atât mai mult îmi dau seama cât suntem de mici pe lângă imensitatea Munților Himalaya”, declara ea pentru AFP cu câteva zile înainte de a porni în călătoria sa spre Nanga Parbat.

După douăsprezece ore de alpinism extrem, în condiții dificile, cu căderi abundente de zăpadă și rafale de vânt, alpinista și-a îndeplinit visul, intrând în același timp și în istoria alpinismului himalayan și mondial.

“Întreaga noastră echipă a reușit să escaladeze muntele Nanga Parbat”, a anunțat în dimineața de luni, pe rețelele de socializare, Chhang Dawa Sherpa, responsabilul de expediție.

Câteva ore mai târziu, grupul lui Sophie Lavaud a confirmat pentru AFP că se află cu toții în siguranță și că s-au oprit în tabăra 3 de pe Nanga Parbat, la 6.750 de metri altitudine, pentru a petrece noaptea acolo înainte de a se întoarce marți în tabăra de bază.

Expediția, formată din douăzeci de alpiniști experimentați, printre care s-a aflat și celebra alpinistă norvegiană Kristin Harila, care încearcă să escaladeze cele mai înalte 14 vârfuri de pe planetă (peste 8.000 m) în mai puțin de șase luni, și-a atins obiectivul la ora 9.15.

Dragostea pentru aventură

“Nanga Parbat este special, pentru că, dacă voi ajunge în vârf, acest proiect măreț, început cu 11 ani în urmă, se va realiza! Abia îmi vine a crede”, a declarat Sophie Lavaud, o alpinistă cu trei naționalități (franceză, elvețiană și canadiană).

Ea a făcut cunoștință cu munții în copilărie, în Argentière (Haute-Savoie), dar acest proiect a început să prindă contur în mintea ei în 2012, când a cucerit primul său vârf de 8.000 de metri, Cho Oyu.

“În 2015, am demisionat de la locul de muncă (conducea o firmă organizatoare de evenimente, n.r.) pentru a face pasul cel mare și a mă dedica în totalitate acestui obiectiv (…). Iubesc aventura care vine cu fiecare expediție, iubesc țările, satele pe care le traversăm, oamenii pe care îi întâlnim și viața în taberele de bază”, spune entuziastă.

Potrivit bazei de date online The Himalayan Database, aproximativ patruzeci de bărbați și femei din întreaga lume au escaladat cei paisprezece giganți himalayeni. Alpinistul italian Reinhold Messner a fost primul care a reușit acest lucru, în 1986.

Sophie Lavaud este însă singura femeie de naționalitate franceză care a reușit o astfel de performanță, puține fiind femeile care au reușit acest lucru înaintea ei.

În anii 1990, mai mulți alpiniști francezi au încercat să atingă acest record. Parizianca Chantal Mauduit a reușit să escaladeze în stil alpin, adică fără oxigen și fără ajutor din partea șerpașilor, șase dintre cele 14 vârfuri, între anii 1992 și 1997, dar și-a pierdut viața un an mai târziu, la vârsta de 34 de ani, încercând să cucerească vârful Dhaulagiri (Nepal).

Același destin l-a avut și Jean-Christophe Lafaille, care a murit în 2006 în timpul unei ascensiuni solitare pe timp de iarnă spre vârful Makalu, al doisprezecelea său vârf de peste 8.000.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns