Țarcuri nu cuști! Viitorul sună bine pentru iepurii de crescătorie din Franța

Via: rfi.ro

Peste 7.800 de iepuri cu blana de un alb imaculat se mișcă în semi-libertate prin astfel de țarcuri sau se ridică în picioare pentru a se hrăni, la ferma din Chemillé-en-Anjou.

Nu ar fi avut parte de această libertate de mișcare dacă și-ar fi petrecut scurta lor existență – vor fi sacrificați peste 72 de zile – într-o cușcă de sârmă de 30 cm înălțime, așa cum trăiește majoritatea (peste 90%) iepurilor de crescătorie din lume.

Proprietarul recent înființatei ferme din sudul regiunii Maine-et-Loire, Franța, Guillaume Godard, în vârstă de 37 de ani, a dorit să fie “de la bun început în topul fermierilor” în ceea ce privește bunăstarea animalelor. Și să fie mai rapid decât Comisia Europeană, care urmează ca la sfârșitul anului să anunțe propunerile sale pentru îmbunătățirea condițiilor de creștere a animalelor.

În 2020, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a recomandat mărirea cuștilor pentru iepuri, în timp ce executivul european s-a pronunțat deja în favoarea eliminării treptate a cuștilor.

Țarcuri în loc de cuști, “acesta este viitorul”, afirmă Guillaume Godard.

Grilaje de plastic nu de metal

Foto: © LOIC VENANCE / AFP

În noua clădire, fără acces la exterior, iepurii de carne au cu 80% mai mult spațiu decât aveau înainte în cuști. Țarcurile, cu suprafața de peste 15 m pătrați, se află la nivelul solului, și nu la înălțimea omului, ca în cazul cuștilor.

Sunt îngrădite cu grilaje din plastic, în locul grilajelor metalice, pentru a îmbunătăți astfel confortul animalelor, și nu sunt acoperite. “Când îi vezi țopăind, alergând spre noi… Este un sentiment tare plăcut”, spune Guillaume Godard, care descrie ceea ce el numește o “ruptură completă de modelul convențional”.

În fiecare țarc există o zonă de “noapte”, un “refugiu” conceput pentru a reproduce o vizuină din sălbăticie. Iepurii dorm pe jos, înghesuiți unii lângă alții, sau stau în cele două mezanine situate chiar deasupra.

De cealaltă parte a unui perete despărțitor, iepuroaicele care le-au dat naștere, acum din nou gestante, rămân totuși în cuști pe tot parcursul “carierei” lor – care constă în a face o serie de pui pe parcursul unui an.

Dar aceste cuțti sunt mai spațioase decât cele ale majorității femelelor reproducătoare: sunt supraînălțate și au un mic mezanin, care le permite să stea în picioare.

Un alt fel de Revoluție Franceză…

Ferma lui Guillaume Godard se înscrie în inițiativa “Éleveurs & Bien”, care a luat naștere în 2017 prin asocierea celor doi producători principali de carne de iepure din Franța (cooperativele Cavac și Terrena) și Loeul & Piriot, principal furnizor de carne de iepure din Europa, care se ocupă de sacrificare, tranșare și comercializare.

“Noi am fost pionierii”, spune Matthieu Loeul, directorul general al companiei. “Între 10 și 12% din afacerea noastră” presupune acum creșterea iepurilor în afara cuștilor.

În rândul furnizorilor săi, îngrășarea animalelor în cuști este pe cale să dispară pe măsură ce anumiți producători adepți ai sistemului convențional se pensionează. Atunci când se construiește sau se renovează o clădire destinată creșterii, se vor aplica în mod obligatoriu principiile noului sistem, spune Matthieu Loeul.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns