Turcia continuă să găzduiască mai mulți refugiați decât orice altă țară, dar pentru cât timp oare? (analiză RFI)

Via: rfi.ro

Refugiații sirieni care au fugit în Turcia și-au pierdut casele, țara și, în unele cazuri, membrele.

La Centrul de Proteze Ortopedice din Istanbul, refugiații sirieni așteaptă cu răbdare să fie măsurați și probați cu proteze, inclusiv Semir, în vârstă de 18 ani. Părinții și cei patru frați ai săi au fost uciși în războiul civil; și-a pierdut picioarele, dar acum speră să meargă din nou.

„M-au ajutat foarte mult cu toate; lăudat fie lui Dumnezeu, totul va fi bine, lăudat fie Dumnezeu”, a spus el. „Ne antrenăm puțin cu noile membre și, progresiv, vor fi înlocuite cu o nouă proteză și voi începe să merg pas cu pas”.

Centrul din Istanbul a fost înființat de organizațiile caritabile turcești, Fundația pentru Ajutor Umanitar și Alianța Internațională a Medicilor, cu sprijin financiar din Kuweit. De la înființare, în urmă cu cinci ani, a funcționat continuu.

Personal instruit special făurește cu atenție fiecare picior și braț artificial. Centrul folosește tehnologie de ultimă generație, inclusiv imprimante 3D, toate sub supravegherea profesorului Yasar Tatar, care spune că brutalitatea războiului civil a adus provocări unice.

„În Siria, în special, există un număr mare de persoane cu membre amputate, cazuri implicând pierderi multiple ale membrelor”, explică Tatar. „Arsurile cauzate de bombele-butoi au reprezentat, de asemenea, provocări majore pentru noi”.

Acesta adaugă: „Am deservit aproximativ 2.050 de persoane amputate și am realizat aproximativ 4.000 de membre protetice. Acesta este un număr mare. Puține centre din lume pot face atât de multe proteze într-un timp atât de scurt”.

Cutremurele mortale din februarie, lângă granița turco-siriană, au contribuit la activitatea centrului, mulți refugiați fiind grav răniți în dezastru.

„Recuperează-ne țara”

Turcia găzduiește peste trei milioane de refugiați sirieni, alături de un număr mare de irakieni și afgani.

Cu toate acestea, sentimentul anti-refugiați este în creștere. Pe un perete din apropierea centrului au desenat un graffiti: „Recuperează-ne țara de la refugiați”.

„Pot exista probleme societale care decurg din sosirea unui număr mare de refugiați. Problemele economice recente ale Turciei s-au adăugat la aceasta”, avertizează Mustafa Ozbek, purtător de cuvânt al Fundației pentru Ajutor Umanitar.

„Pe lângă aceasta, la alegeri, unii politicieni au adus în special problema refugiaților, ceea ce a sporit tensiunile”, a spus Ozbek.

Interesele UE

La alegerile prezidențiale din mai, opozanții lui Erdogan au promis că vor repatria milioane de refugiați sirieni. Potrivit analiștilor, realegerea sa înseamnă o ușurare pentru refugiați și pentru Uniunea Europeană, care plătește Turcia pentru a găzdui refugiați.

„Europenii au fost probabil ușurați când Erdogan a fost reales, deoarece asta înseamnă că acordul privind refugiații, care contează foarte mult pentru liderii UE, va rămâne intact și operațional. Așa că vor continua să se bucure de beneficiile zonei lor de confort”, sugerează Serhat Guvenc, profesor de relații internaționale la Universitatea Kadir Has din Istanbul.

Acesta susține că acordul privind refugiații este cheia pentru susținerea relațiilor Turciei cu UE.

„Va însemna, de asemenea, continuarea transnaționalismului în relațiile occidental-turce, în special. Iar ambele părți au învățat să comunice una cu cealaltă într-o notă tranzacțională”, a adăugat Guvenc.

Conștient, probabil, de neliniștea publică față de refugiați, Erdogan a promis că va intensifica construirea de case într-o „zonă sigură” de-a lungul graniței Siriei cu Turcia, pentru a facilita întoarcerea voluntară a unui milion de sirieni.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns