UE: Producția de energie eoliană offshore trebuie să crească de 10 ori

Via: rfi.ro

La sfârșitul anului 2022, statele membre UE aveau o capacitate totală de 16,3 gigawați (GW) de energie eoliană offshore, în timp ce acestea s-au angajat să ajungă în mod colectiv la 111 GW până la sfârșitul deceniului.

Acest lucru înseamnă că acum vor trebui să producă aproape 12 GW pe an… de zece ori mai mult decât cei 1,2 GW realizați anul trecut, a explicat executivul european.

O provocare considerabilă: sectorul energiei eoliene trece printr-o perioadă grea, îngreunată de creșterea bruscă a dobânzilor, care complică finanțarea, de inflația materiilor prime care fac să crească costurile și de tensiunile legate de aprovizionarea cu componente-cheie (nacele, cabluri, turbine etc.), cu producători chinezi care adesea se folosesc de ”practici neloiale”.

Pentru a ajunge la 42,5% din consumul de energie al Europei din surse regenerabile, capacitatea totală instalată de energie eoliană pe uscat și pe mare trebuie să crească de la 204 GW anul trecut la peste 500 GW în 2030 – o creștere de 37 GW/an, față de doar 16 GW în 2022.

”Fără o nouă legislație”

La jumătatea lunii septembrie, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis ,,un pachet de măsuri” pentru a sprijini acest sector.

,,Planul de acțiune” prezentat marți de Bruxelles nu include noi propuneri legislative, ci un set de instrumente pe care autoritățile UE și statele membre le pot mobiliza pentru a ușura procedurile administrative ,,complexe”, a reduce costurile de producție și a crește competitivitatea producătorilor.

Primul obiectiv constă în accelerarea în continuare a procedurilor de autorizare, care au fost deja facilitate de legislația recent adoptată în domeniul energiilor regenerabile, datorită unei inițiative a Bruxelles-ului care permite statelor membre să proceseze aceste cereri online.

La rândul lor, statele membre trebuie să îmbunătățească ,,predictibilitatea” proiectelor avute în vedere, cu ,,calendare de licitație transparente”, cu criterii mai bine definite, disponibile pe o platformă digitală europeană, și cu o planificare pe termen lung.

În ceea ce privește finanțarea, Comisia va facilita accesul la Fondul european pentru inovare, în timp ce Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi garanții pentru a acoperi băncile private care acordă împrumuturi industriei – iar Bruxelles-ul ,,încurajează statele membre să utilizeze pe deplin” flexibilitățile prevăzute în prezent pentru ajutoarele publice.

În cele din urmă, executivul european s-a angajat să ,,monitorizeze îndeaproape orice practici comerciale neloiale de care beneficiază producătorii de turbine eoliene din țări terțe” – deși nu a indicat în mod explicit China.

Acțiunile propuse ,,vor ajuta lanțurile de aprovizionare din Europa să furnizeze echipamentele necesare (…) Toată lumea trebuie să își joace rolul, iar aceste măsuri trebuie aplicate cât mai repede posibil, fără a aștepta o nouă legislație”, a comentat Giles Dickson, șeful federației industriale WindEurope.

Traducere de Adelina BISTRIAN, articol publicat de France 24

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns