Cum pot fi verificate videoclipurile care pretind că redau imagini din conflictul Israel – Hamas?

Via: rfi.ro

”Un proiect care ajută publicul larg și mass-media – inclusiv redacția noastră – să deosebească adevărul de minciună cu privire la anumite episoade ale conflictului”, subliniază sursa citată.

GeoConfirmed reunește voluntari, unii dintre ei amatori, alții jurnaliști sau experți care verifică cu atenție toate detaliile pentru a stabili originea și autenticitatea materialului.

Peste 230 de videoclipuri verificate

Videoclipurile documentează ciocnirile, distrugerile și victimele războiului dintre Israel și Hamas.

Pentru a autentifica aceste imagini, voluntarii folosesc instrumente OSINT (Open-Source Intelligence), resurse disponibile gratuit pe internet. Odată autentificat, conținutul este înregistrat aici.

,,Nu poți contesta geolocalizarea”

Contactat de redacția France 24 Observateurs, un membru anonim de la GeoConfirmed explică:

,,Suntem o comunitate de voluntari cărora le place să răspundă la întrebarea <unde?> despre videoclipurile de luptă și despre diferite conflicte din întreaga lume.

Printre voluntarii noștri se numără persoane din Statele Unite, Canada, Franța, Rusia, Ucraina și Israel… Nu contează de unde vin. Ceea ce contează este să arătăm faptele.

Nu poți contesta geolocalizarea: este o dovadă științifică. Așa că eu cred că este cel mai bun instrument de combatere a dezinformării.”

Peste 230 de înregistrări video au fost deja analizate și postate online.

Unele geolocalizări au făcut posibilă documentarea atacurilor asupra civililor, cum ar fi o înregistrare video în direct care arată luptătorii Hamas distrugând echipamente militare israeliene înainte de a intra în kibbutzul israelian Nir Oz, unde cel puțin opt persoane au fost ucise.

Traducere de Adelina Bistrian, după articolul publicat de France 24

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns