UE și America Latină par să se îndepărteze, în ciuda planurilor de investiții

Via: rfi.ro

Cele două părți, Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC) au semnat un memorandum care prevede o cooperare în mai multe sectoare energetice – hidrogen și derivații acestuia, energie regenerabilă, eficiența energetică, gaze naturale și gaze naturale lichefiate.

De asemenea, Uniunea Europeană s-a angajat să aloce în regiunea latino-americană și a Caraibelor peste 45 de miliarde de euro până în 2027, prin intermediul Global Gateway – programul european de investiții în infrastructură, gândit ca o contrapondere la expansiunea chineză.

Lista include peste 130 de proiecte și vizează tranziția ecologică echitabilă, transformarea digitală, dezvoltarea umană, reziliența și vaccinurile.

De asemenea, după cum informează Caleaeuropeană.ro. președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele argentinian Alberto Fernández au semnat luni, la Bruxelles, un acord de cooperare în domeniul climei și al energiei nepoluante.

Potrivit acesteia, acordul are scopul de a dezvolta industrii strategice, de la energii regenerabile la hidrogen.

Cu toate acestea, potrivit multor comentatori, acest “mega-summit” intervine într-un moment în care cele două regiuni mai degrabă se îndepărtează pe o serie de subiecte importante.

Fără Zelenski și Ucraina

De exemplu, după cum observă Euractiv, mai multe țări de pe cealaltă parte a Atlanticului au refuzat să accepte prezența la masă a președintelui Vorodimir Zelenski și au insistat pentru a se elimina din comunicatul final orice referire în legătură cu Ucraina.

Președinția CELAC este deținută în prezent de Saint Vincent și Grenadine, al căror prim- ministru, Ralph Gonsalves, este un apropiat al venezueleanului Nicolás Maduro, prieten declarat al Rusiei.

De altfel, chiar și liderul Brazilian Lula da Silva are o atitudine ambivalentă și a refuzat să se întâlnească cu Volodimir Zelenski la summitul G7 din mai.

Potrivit unui expert citat de publicația Latinoamerica 21, preluată de Courrier International, țările din regiune exersează o distanțare față de Europa și Statele Unite. Împărtășirea unor valori precum libertatea rămâne, dar aceasta este slăbită de noile provocări internaționale.

În iunie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat Brazilia, Argentina, Chile și Mexic. Ea a anunțat investiții în regiune în valoare de 10 miliarde de euro.

Dar expertul citat de publicația latinoamericană estimează că “UE va avea mari dificultăți în a concura cu China, deși rămâne principalul investitor în America Latină. Cu toate acestea fluxurile financiare sunt în scădere, în timp ce China investește pe o scară din ce în ce mai mare”.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns