UE: ”toți pentru unul și unul pentru toți”, în materie comercială

Via: rfi.ro

Consiliul a adoptat o nouă legislație pentru a ajuta UE și statele sale membre să se protejeze împotriva așa-numitei coerciții economice din partea țărilor terțe. Mai precis, coerciția economică este definită drept situația în care o țară terță încearcă să exercite presiuni asupra UE sau a unui stat membru pentru a face o anumită alegere, să ia sau să nu ia o anumită decizie. Și aceasta, prin măsuri care afectează comerțul sau investițiile statului membru sau întregii Uniuni Europene.

Și nu vorbim aici doar despre situații abstracte sau imaginate de legiuitorul european. Astfel de presiuni chiar s-au produs. De exemplu, China a luat măsuri severe împotriva Lituaniei, atunci când aceasta din urmă a avut îndrăzneala de a autoriza un birou comercial al Taiwanului la Vilnius.

Începând cu mijlocul anului 2021, companiile lituaniene au raportat dificultăți în reînnoirea sau încheierea de contracte cu firme chineze. De asemenea, acestea au avut probleme legate de faptul că transporturile nu au fost vămuite și nu au putut depune documente vamale.

Parlamentul European a denunțat coerciția economică exercitată de China asupra Lituaniei în mai multe rezoluții, dar este ușor de imaginat ce pârghii reale ar putut folosi mica Lituanie împotriva gigantului chinez.

Când însă, în spatele unui membru se ridică întreg blocul Celor 27, lucrurile se schimbă. Un fel de ”toți pentru unul, unul pentru toți” în materie comercială.

Noua legislație, cunoscută sub numele de Instrumentul de combatere a coerciției (IAC), este menită să servească drept factor de descurajare.

Mai întâi, legislația are în vedere detensionarea și încetarea măsurilor coercitive prin dialog. Atunci când acest lucru nu este posibil, și ca ultimă soluție, UE va putea adopta contramăsuri, cum ar fi restricții comerciale, taxe vamale mai mari, impunerea unor licențe de import sau de export, a unor restricții privind serviciile, sau accesul la investițiile străine directe sau la achizițiile publice.

Orice acțiune va fi întreprinsă în concordanță cu obligațiile internaționale ale UE și pe baza dreptului internațional, se mai precizează în actul legislativ.

Existența unei coerciții economice va fi constatată de către Consiliu, iar Comisia va pune măsurile în aplicare, cu implicarea statelor membre.

Parlamentul European a votat la rândul său noul act normativ la 3 octombrie astfel că, după semnare, se așteaptă intrarea acestuia în vigoare în cursul lunii decembrie.

Dată de la care, se speră, Uniunea Europeană își va spori suveranitatea și va putea răspunde mai eficient unor practici comerciale incorecte.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns