”UE vrea să limiteze călătoriile, prin pașaportul-carbon” – Fals

Via: rfi.ro

Mai precis, potrivit mai multor situri și publicații de pe la noi și din Republica Moldova, Uniunea Europeană este pe cale să introducă o cotă anuală de carbon pe călător, care nu poate fi depășită cu niciun chip. Iar cine a depășit-o rămâne frumușel acasă.

Autorii își bazează afirmațiile pe un raport al Interpid Travel, o agenție de turism americană bazată pe turismul de aventură pentru grupuri mici. Agenția prezice – total dezinteresat, să spunem – sfârșitul turismului de masă și introducerea unui pașaport de carbon până în 2040.

Apoi, autorii vin cu câteva date legate de impactul negativ al turismului de masă asupra unor situri europene sensibile, precum Veneția. De asemenea, sunt aduse ca argumente măsurile de descurajare sau chiar oprire a zborurilor comerciale pe distanțe scurte, care pot fi parcurse cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate. Este cazul Franței și Belgiei.

Desigur, toate aceste date sunt reale și, ca în orice dezinformare, invocarea lor vine să facă minciuna credibilă în ochii publicului țintă.

Pentru că, dacă raportul companiei americane este real, iar preocupările pentru protecția mediului sunt reale, nu înseamnă că vreun oficial din Uniunea Europeană sau din vreun stat membru se gândește să încalce dreptul cetățenilor la libera circulație.

Pur și simplu, subiectul nu se află pe agenda niciunui guvern și a niciunei instituții europene. Nu există.

De altfel, autorii nici nu pretind că subiectul s-ar afla într-o dezbatere, nu furnizează un proiect, un document sau măcar o declarație a unui oficial privitoare la infamul pașaport. În realitate, este pură imaginație lăsată să zburde pe rețelele sociale.

Mulți vor spune însă că, dacă pașaportul nu este introdus acum, de bună seamă va fi el introdus într-un viitor. Suntem, dacă vreți, în povestea cu drobul de sare intitulată, sugestiv, ”Prostia omenească”.

Am mai spus aceasta și în legătură cu o altă dezinformare, cea legată de interzicerea cărnii, iminentă și aceasta – deși vedem bine că măcelăriile funcționează fără probleme.

Astfel de minciuni vor fi lansate cu tot mai multă insistență în super-anul electoral 2024, cu scopul de a crește cota partidelor de extremă-dreapta, eurosceptice și pro-ruse.

Ce se poate face, în afară de a le contrazice, atunci când apar? Este știut faptul că o dezmințire nu are nici pe departe efectul minciunii inițiale.

Și totuși, ceva s-ar putea face. Partidele mainstream, declarat pro-europene, să taie banii publicațiilor care au rostogolit această minciună și pe care le finanțează din fonduri publice, direct sau indirect. Sau, poate, cerem prea mult…

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns