Ziua în care agricultorii francezi au desființat Uniunea Europeană

Via: rfi.ro

Săptămână trecută, un grup de agricultori francezi care blocaseră o autostradă ce leagă Spania de Franța au „capturat” câteva camioane care veneau cu legume și fructe din Spania. Marfa fost scoasă din camioane și arsă.

Nu este pentru prima oară când în apropierea graniței dintre Franța și Spania au loc astfel de incidente. De exemplu, în toamna anului trecut, două camioane care veneau din Spania au fost oprite și înconjurate de un grup de bărbați care au deschis ușile din spate și au aruncat încărcătura pe șosea, în aplauzele celor prezenți. În felul acesta, o mulțime de sticle de vin au fost sparte, iar salata verde și roșiile au fost împrăștiate pe asfalt.

Șoferii spanioli îi cunosc pe viticultorii francezi supranumiți „aruncători de fructe”. Desigur, și după atacul de anul trecut și după cel de săptămâna trecută, politicienii spanioli au reacționat reamintind că în Uniunea Europeană vorbim de o piață comună, fără restricții, care garantează libertatea de mișcare a mărfurilor. De altfel, în limbaj oficial schimburile comerciale în cadrul Uniunii Europene nu se numesc importuri sau exporturi, ci comerț intra-comunitar.

Atacul de anul trecut era justificat de agricultorii francezi printr-un așa-numit „dumping social” pe care l-ar practica fermierii spanioli. Un „dumping” pe care, însă, nimeni nu se străduiește să îl explice. Interesant este că în noiembrie 2023 un reprezentant al unui sindicat spaniol din domeniul agricol a spus că fermierii spanioli, ca și cei francezi, suferă de aceeași lipsă de rentabilitate și că, de fapt, vinovate pentru situația în care se află producătorii sunt marile rețele comerciale, în principal, franceze. Și, iată cum, de la vandalizarea mărfurilor din două camioane spaniole s-a ajuns la „inamicul numărul 1”, adică rețelele comerciale.

Săptămâna trecută, un grup de agricultori francezi, din departamentul Drome, a atacat și a descărcat două camioane cu carne venite din România. Era carne de pui produsă la o companie din Râmnicu Vâlcea și dincolo de acest incident problema reală este aceea a mentalității fermierilor francezi și europeni.

Presa europeană scrie că nu este singurul caz. Au fost atacate camioane care au venit din mai multe state membre, astfel că pe șoselele Franței au ajuns broccoli belgian, pui polonez sau vin spaniol. Atmosfera aduce aminte de anii 90 când „victimele” incendierilor erau căpșunile aduse din Spania.

Când agricultorii francezi blochează intrarea unor mărfuri din Spania, România sau Polonia neagă însăși logica de funcționare a Uniunii Europene, adică libera circulație a mărfurilor în interiorul Uniunii. În plus, acordul comercial Uniunea Europeană-Mercosur, cu țări din America de Sud, este blocat, iar unele organizații de fermieri din state europene îl resping pur și simplu. Este încă un simptom al refuzului concurenței și al unei dorințe absurde de a nu permite accesul unor mărfuri competitive în țară.

De fapt, principiile Uniunii Europene ale comerțului liber sunt bune doar atunci când lucrează în propriile beneficii. Atunci când intră produse din alte state europene, la un raport preț-calitate care concurează cu mărfurile de pe piața internă, libera circulație nu mai este bună.

Atacurile asupra camioanelor făcute de agricultorii francezi nu sunt decât o prelungire a respingerii cerealelor ucrainene de către fermierii din estul Europei.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns