Vicepreședinte MBDA: Va fi mai simplu, mai rapid și mai ieftin să achiziționăm echipament militar în comun

Via: rfi.ro

Arnaud Rosset, vicepreședinte pentru Europa al companiei MBDA, explică într-un interviu pentru RFI Romania în ce constă această inițiativă, din punct de vedete tehnic și cum răspunde ea actualelor provocări geopolitice :

Așadar, ceea ce am văzut din februarie anul trecut este o schimbare de epocă. Este o schimbare de epocă semnificativă pentru state, pentru Uniunea Europeană, pentru forțele armate și apoi pentru toți concetățenii noștri din toate țările europene. Față de această schimbare de eră, la nivelul Uniunii Europene au fost întreprinse o serie de acțiuni.

Între state, între șefii de stat major au existat discuții pentru a vedea cum am putea face lucrurile mai bine, mai repede și, cu alte cuvinte, să lucrăm mai eficient. Așadar, acesta a fost un pas important care a lansat totul.

Din punct de vedere simbolic, a fost summitul de la Versailles de anul trecut, unde au fost luate o serie de decizii cheie. De atunci, au avut loc o serie de discuții în statele membre, în Parlament și la nivelul Comisiei. Iar unul dintre primele rezultate concrete este ceea ce am văzut la Le Bourget, la Salonul aeronautic de la Paris.

A fost semnarea acordului între cinci țări pentru achiziția comună de rachete Mistral. Aspectul strategic și politic îl voi lăsa în seama statelor. Vreau să mă concentrez puțin asupra aspectelor practice, industriale și tehnice.

Așadar, ceea ce putem spune este că produsul Mistral se află în centrul nevoii. Astăzi, toate aceste capacități au fost semnalate ca fiind deficitare în Europa. Noi avem aproape toate gamele, dar nu suficient, așa că trebuie să facem mai mult. Acest lucru răspunde unei nevoi de eficiență.

O rachetă MBDA Mistral din 2008, dacă s-ar produce sute sau chiar mai multe focoase, ar avea o capacitate de neegalat împotriva dronelor, dar nu numai. Rachetele supersonice sunt, de asemenea, folosite împotriva avioanelor de vânătoare. Așadar, este o capacitate care poate proteja. Este foarte interesant, pentru că răspunde la nevoile forțelor armate și în România, dar nu numai.

Și mai este și aspectul la fel de important al achizițiilor comune. Pentru că ceea ce Franța spune în cele din urmă este: am nevoie de rachete Mistral pentru forțele mele și vă propun ca voi, ungurii, estonienii și alte țări care au acceptat, dar și celelalte care pot veni, să vă alăturați acestei inițiative și să spuneți – unii au spus deja – dacă o cumpărați pentru voi, atunci să o cumpărăm împreună.

Astfel, va fi mai ușor să stabilim toate aceste contracte. Va fi mai rapid. Va fi mai ieftin. Cumpărând în comun va fi și mai puțin riscant, deoarece, în general, vom lua contractele pe care le avem deja cu compania și vom crește doar cantitățile.

Deci, putem crește capacitatea de producție, putem planifica și putem face previziuni. Astfel, putem angaja oameni în tot lanțul de subcontractare. Toate aceste probleme sunt abordate de această propunere.

O serie de țări au aderat deja, inclusiv Belgia și Estonia, care este atât de aproape de Ungaria. Ați dori ca România să se alăture acestui grup? Care ar fi atunci avantajele pentru România?

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns