A început Indagra 2023, cel mai important eveniment agricol din România (galerie foto)

Via: rfi.ro

Ediția din acest an a evenimentului este axată pe tehnologii moderne. Ne-au atras atenția câteva drone, ce pot fi folosite pentru topografiere, operațiuni fitosanitare sau chiar pentru semănat. Cei care le vând spun că ele pot înlocui cu succes tractoarele și consumă mult mai puțină apă iar costul carburantului este mult mai mic față de utilajele convenționale.

“Cu aceste drone putem da ierbicid, insecticid, îngrășământ lichid și putem aplica și semăna muștar, lucernă, trifoi, chiar îngrășământ granulat. Drona are o greutate dr 15 kg goală și greutatea maximă încărcată este de 50 kg, cu bazinul plin și cu bateria pe ea. Există foarte multe cereri pentru prestări servicii față de cumpărări, pentru că nu este o tehnologie ieșită foarte recent, adică de vreo doi ani a apărut tehnologia asta în România și foarte mulți nu sunt încrezători în ceea ce poate face, mai ales că mulți, foarte mulți fermieri au dilema apei. Noi nu folosim 250 de litri, cum se folosea normal, noi folosim doar 8 litri de apă, deci putem. Cu siguranță putem înlocui munca unui tractor cu această dronă…avem reducerea motorinei ca și avantaj, reducerea personalului…. problema cu apa ne ajută foarte mult, reducem foarte mult cantitatea de apă, adică este un plus foarte mare”, spune un expozant.

Drona agricola
Sursa imaginii:
Dan Andreșescu

Așadar, tehnologia își face loc rapid în agricultură și va înlocui în scurt timp mare parte din munca manuală. Un exemplu este și tractorul ghidat prin GPS, care își poate amortiza costurile în aproximativ doi ani, spune vânzătorul:

“Cel mai important lucru este că sunt produse în România. Fabrica se află la Reghin, județul Mureș. Acolo producem o gamă de tractoare de la 24 la 102 cai putere”.

Reporter: Folosesc GPS aceste tractoare? Se pot conduce singure?

Bineînțeles. Chiar anul acesta, la Indagra prezentăm și varianta noastră de sistem cu autoghidare, mai ales sistem de autoghidare și precizie, care bineînțeles, te ajută la semănat, care e un lucru foarte important și erbicidat și restul lucrărilor. E foarte greu să explici unui fermier ce ajutor mare oferă acest sistem de auto ghidare și cât de practic e, mai ales din punct de vedere al combustibilului Vorbim strict de economie, e o investiție care poate să pară mare la început, dar se amortizează. În doi ani de zile maximum, un fermier își recuperează banii pe acest sistem.”

Tractoare produse la Reghin
Sursa imaginii:
Dan Andreșescu

În urma perioadelor de secetă și a schimbărilor climatice. Un interes tot mai mare este arătat și față de sistemele de irigații prin picurare. Acestea permit fermierilor să aducă apă sau nutrienți culturilor computerizat și pot urmări procesele de la distanță, spun cei care le vând:

“În ultimii ani este o explozie a cererii pentru irigații. Ce este însă foarte surprinzător este că dacă discutam acum cinci ani, chiar și acum trei ani de zile, despre irigare prin picurare, la cultura mare, de exemplu, lumea ar fi zis că sunt povești, că nu funcționează așa ceva.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns