Afaceri ilegale sub umbrela de ”Unitate Protejată” (Președinta Fundației Alături de Voi, Angela Achiței)

Via: rfi.ro

Cu toate că legea interzice activitățile de intermediere, președinta Fundației Alături de Voi (ADV), Angela Achiței, spune că multe unități protejate au angajat numărul minim de persoane cu dizabilități și realizează producție și cifre de afaceri de peste un milion și jumătate de euro. Ceea ce, subliniază Angela Achiței este practic imposibil.Expertul în economie socială spune că aceste unități protejate practic cumpără din piață produsele pe care apoi le vând ca fiind munca persoanelor cu dizabilități.

„În unele unități protejate, persoanele cu dizabilități generează lunar între 20.000 și 45.000 de euro pe angajat”

Fundația ADV România a solicitat oficial, pe 6 iunie, să fie publicate în Registrul Unic al Unităților Protejate date cu privire la numărul de locuri de muncă create și cifra de afaceri pe 2022 generată de unitățile protejate autorizate. Datele au fost făcute publice la sfârșitul lunii iunie.

După analiza atentă a datelor președinta Fundației ADV, Angela Achiței a constatat că 62 de unități protejate au generat o cifră de afaceri foarte mare și o productivitate pe angajat nerealistă, cel puțin raportat la domenii de activitate similare din piață care nu au angajate persoane cu dizabilități. Concluzia analizei, spune Angela Achiței este aceea că că în unele unități protejate sunt locuri de muncă cu potențial uriaș pe care îl au persoanele cu dizabilități de a genera lunar între 20.000 și 45.000 de euro pe angajat :

„ În momentul în care am analizat datele am observat că, din păcate, sunt o serie de unități protejate care au niște cifre de afaceri nerealiste și cu un număr foarte mic de angajați. Nu mai vorbim de locuri de muncă protejate pentru persoane cu dizabilități care nu reușesc să facă față unui loc de muncă pe piața muncii ci vorbim chiar de persoane cu dizabilități <cu puteri speciale> care au o productivitate foarte mare per angajat.

Dar de fapt este o metaforă. Identificăm de exemplu unități protejate …chiar mă uit în Registru și văd și în Timișoara și în Bihor și în Cluj care au trei-patru angajați cu dizabilități și practic au cifre de afaceri de câteva milioane de euro ceea ce este nerealist.

De fapt, ce se întâmplă acolo? Aceste unități protejate fac o intermediere mascată de produse și servicii. Conform legislației în vigoare unitățile protejate trebuie să producă cap coadă practic un produs, sau să presteze aceste servicii cu persoane cu dizabilități angajate în aceste unități protejate. Dar întâlnim situații de genul acesta. Și dacă ne uităm în Registru, care este un document public și poate fi consultat de oricine pe site-ul ANPD și ne ducem pe paginile de site acestor companii vom vedea că, de fapt, ei sunt distribuitori de produse de la alte companii, alți furnizori clasici.

Și practic le spun că le fac ei și le vând mai departe, ceea ce este o încălcare a legii. Sau găsim genul leasing de echipamente …este o intermediere de niște echipamente IT pe care ei nu le produc. Sau cumpără o monitor, o unitate, mouse și spun că au făcut ei calculatorul.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns