Turcia poate fi cheia pentru salvarea exporturilor de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei (analiză RFI)

Via: rfi.ro

TQ Samsun, sub pavilion turcesc, a fost ultima navă care să transporte cereale dintr-un port ucrainean de la Marea Neagră în cadrul acordului care garanta trecerea în siguranță a navelor de marfă care părăseau zona de război, după ce Moscova s-a retras din acord la începutul săptămânii trecute.

Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca exporturile de cereale să continue prin Marea Neagră.

O astfel de mișcare ar trebui susținută de marina turcească, întrecută în Marea Neagră doar de cea a Rusiei.

„Am fost un susținător [al sprijinului naval turc] de la bun început”, declară Yoruk Isik, un analist geopolitic delegat la Istanbul al Institutului Orientul Mijlociu din Washington.

„Există anumite dificultăți. Prima va fi problema asigurărilor. Dar deja auzim din partea Guvernului ucrainean că a pus deoparte o sumă serioasă de bani, aproximativ o jumătate de miliard de euro, pentru a garanta o posibilă asigurare”.

Isik a mai avertizat: „Cred că Rusia ar putea face lucruri care să irite Turcia, posibil în Siria și în alte locuri”.

Escaladarea rusească

Moscova avertizează că navele de marfă care încearcă să transporte cereale ucrainene vor fi considerate ostile, deoarece ar putea transporta arme pentru Kiev.

După ce retragerea din acordul cu cereale, forțele ruse au început deja să lovească porturile ucrainene.

Dar nu este clar dacă Moscova este pregătită pentru o confruntare cu Turcia, în cazul în care aceasta și-ar desfășura forțele navale pentru a proteja navele care transportă cereale ucrainene.

„Vor încerca să creeze un mediu ostil, poate chiar lansând mine marine”, avertizează analistul Isik.

„Dar, în fapt, dacă Turcia va sprijini acest comerț [exporturile de cereale ucrainene], nu mă aștept ca rușii să aibă nici capacitatea, nici dorința de a se confrunta cu adevărat cu marina turcă sau cu navele internaționale care tranzitează vestul Mării Negre”, a adăugat el.

Dar autoritățile de la Ankara se tem de riscurile implicate, având în vedere pericolele unei posibile confruntări cu forțele navale ruse.

„Flota navală rusă este foarte puternică aici, au o mulțime de nave de luptă; au peste zece submarine aici”, explică Mesut Casin, expert în securitate internațională la Universitatea Yeditepe din Istanbul și consilier al președintelui turc.

„Acesta ar putea însemna o mare durere de cap pentru NATO și pentru securitatea Turciei, iar acest lucru va declanșa un fel de explozie în relațiile dintre Turcia și Rusia”, a spus el.

Turcia păstrează echilibrul

Dacă Ankara nu își va oferi asistența, alți membri NATO ar putea dori să intervină pentru a asigura continuarea exporturilor de cereale ucrainene, despre care experții spun că sunt esențiale pentru a preveni creșterea prețurilor la alimente și foametea în unele părți ale lumii.

Însă Turcia este paznicul Mării Negre, în temeiul Convenției Internaționale de la Montreux privind traficul maritim, iar unii analiști spun că va fi foarte reticentă să permită navelor sale de război să intre în zona de război.

„Acele nave ar fi ținte foarte ușoare”, prezice Serhat Guvenc, profesor de relații internaționale la Universitatea Kadir Has din Istanbul, „și, probabil, prezența lor nu ar scădea, ci ar crește riscul escaladării tensiunilor dintre NATO și Rusia”.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns