UE, acord de liber schimb cu Noua Zeelandă

Via: rfi.ro

Cu cât mai multe acorduri de liber schimb, cu parteneri care împărtășesc aceleași convingeri și valori, cu atât mai mic riscul dependenței de puteri care folosesc pârghiile economice pentru a-și susține intențiile agresive, precum Rusia sau China. Aceasta este filosofia Uniunii Europene.

Acest acord cu Noua Zeelandă arată, de asemenea, un angajament puternic al UE pentru regiunea Indo-Pacific, unde expansiunea chineză se face tot mai mult simțită.

Printre altele, acordul prevede eliminarea tuturor taxelor vamale pentru exporturile UE către Noua Zeelandă, deschiderea pieței serviciilor din această țară în sectoare-cheie, cum ar fi serviciile financiare, telecomunicațiile, transportul maritim și serviciile de livrare.

Cât privește cifrele, costurile cu taxele vamale se vor reduce cu aproximativ 140 de milioane EUR pe an pentru întreprinderile din UE începând cu primul an de aplicare. Comerțul bilateral este preconizat să crească cu până la 30% în decurs de zece ani, iar exporturile anuale ale UE ar putea crește cu până la 4,5 miliarde EUR. Investițiile UE în Noua Zeelandă au, de asemenea, un potențial de creștere de până la 80%.

Comisia a ținut să precizeze că fermierii din UE vor avea oportunități mult mai bune de a-și vinde produsele în Noua Zeelandă imediat după aplicarea acordului. Tarifele vor fi eliminate din prima zi pentru exporturile cheie ale UE, cum ar fi carnea de porc, vinul și vinul spumant, ciocolata, dulciurile și biscuiții.

Protejarea unor produse sensibile

De asemenea, acordul ia în considerare interesele producătorilor UE de produse agricole sensibile: mai multe produse lactate, carnea de vită și de oaie, etanolul și porumbul dulce nu vor fi supuse liberalizării. În schimb, acordul va permite importuri cu taxe vamale zero sau mai mici din Noua Zeelandă doar în cantități limitate (prin așa-numitele contingente tarifare).

Iar UE a ținut ca acest acord să cuprindă inclusiv respectarea Acordului de la Paris privind clima și a drepturilor fundamentale ale lucrătorilor.

Textul va fi acum transmis Parlamentului European pentru aprobare. După aprobarea Parlamentului, Consiliul poate adopta decizia de încheiere, iar după ce Noua Zeelandă notifică faptul că a finalizat și procedura de ratificare, acordul poate intra în vigoare.

Acordul de liber schimb cu Noua Zeelandă se adaugă altora similare, cu puteri economice de diferite mărimi. Între ele se detașează cel cu Marea Britanie, după Brexit, Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, America Centrală, Mexic, Chile sau triunghiul Columbia-Peru-Ecuador.

Totuși, aprobarea de către Consiliu a acordului ar putea întâmpina unele obstacole. Ungaria, de exemplu, aflată în conflict deschis cu instituțiile europene, a blocat acum doi ani un acord comercial cu țările din Africa, Pacific și Caraibe.

Acum, Comisia și-a luat măsuri de precauție și a inclus vinurile de Tokaji precum și vodca poloneză printre cele 2000 de produse cu denumire de origine care vor fi protejate în Noua Zeelandă.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns