“Dacă ai și ghinion genetic și mai și fumezi, poți să rămâi fără dinți până în 35 de ani”. Greșelile...

Via: hotnews.ro

Implantul dentar este o intervenție complexă care necesită resurse de specialiști, de tehnologie și, nu în ultimul rând, de bani. În medie, rata de succes a unui implant dentar depășește 95%, însă înlocuirea unui dinte natural pierdut cu un implant nu exclude păstrarea riguroasă a igienei dentare, care rămâne în continuare foarte importantă.

Dr. Ionuț Leahu este fondatorul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina MariaFoto: Clinicile Dentare Dr. Leahu

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie, Fondatorul Clinicilor Dentare dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, detaliază greșelile care pot pune în pericol implantul dentar și cum pot fi prevenite.h2: Atenție la pierderea primului dinte!

Prima greșeală este aceea că ai pierdut un dinte, punctează dr. Leahu: „Și de ce spun asta? Pentru că eu și colegii mei, întreaga echipă, îl ajutăm pe pacient să înțeleagă de ce și-a pierdut dintele. Și noi, ca medici, trebuie să înțelegem de ce pacientul din fața noastră are nevoie acum de această operație, pentru că, de la această înțelegere, se pot trage niște învățăminte. Astfel, dacă pacientul a pierdut un dinte sau, poate, toți dinții naturali arată un tip de comportament față de propria persoană. Iar dacă nu schimbă nimic la acest comportament, există riscuri mari să rămână și fără implanturile dentare”, atenționează dr. Leahu.

Dincolo de „ghinionul genetic”, adică de zestrea noastră de care este legată sănătatea dentară, un factor de risc foarte important în pierderea dinților naturali este fumatul. „Statistic vorbind, circa 80% dintre pacienții care rămân complet fără dinți fumează sau au fumat în trecut. Dacă ai și o zestre genetică mai precară și mai și fumezi, există un risc foarte mare să rămâi fără dinți până la vârsta de 35 de ani!”, avertizează medicul.

Ce putem controla și ce nu în privința sănătății dentare

Sunt trei lucruri pe care le putem controla atunci când vine vorba despre sănătatea dentară. Primul este ceea ce mâncăm și obiceiurile, precum fumatul. „Și este limpede că vom avea probleme dacă alegem țigara mai des decât periuța de dinți”, atenționează medicul.

Al doilea lucru pe care îl avem sub control se leagă tot de spălatul pe dinți. De cât de bine o facem. Și trebuie să ne spălăm corect pe dinți, fie că avem dinți naturali sau implant.

Al treilea lucru este alegerea echipei medicale. „Mai nou, astăzi vorbim despre instituția medicală pe care o aleg să-mi fie alături în drumul danturii mele prin viață. Toate aceste trei lucruri trebuie avute în vedere. Și ceea ce eu îi spun pacientului este faptul că, o treime din treabă este rezolvată, pentru că se află în instituția care trebuie”, mai spune dr. Leahu.

Tot în clinică, pacientul este învățat să se spele corect pe dinți. Și nu este vorba doar de teorie: „Uneori, îi dăm o periuță de dinți, îl rugăm să se spele, îl întrebăm dacă el consideră că s-a spălat bine.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns