INTERVIU Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry, după listarea la BVB: Vrem să construim cât mai mulți jucători de anvergură și...

Via: hotnews.ro

După 2 ani pe piața AeRO, ROCA Industry s-a listat în luna martie pe piața principală a Bursei de Valori București și a ajuns la o valoare de piață de aproape 50 de milioane de euro. Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry, spune că această mutare este o premisă pentru finanțarea viitoare a obiectivelor holdingului de a achiziționa companii românești din sectorul materialelor de construcții care să devină lideri naționali sau regionali.

Ionuț BindeaFoto: Roca Industry

Cu un portofoliu de 12 fabrici în 3 țări, care acoperă cinci domenii de activitate și o companie care ocupă locul 3 la nivel Uniunii Europene pe segmentul producției de plasă de fibră de sticlă, planurile ROCA Industry pentru următorii vizează atât consolidarea companiilor achiziționate, precum și noi achiziții, în linie cu strategia holdingului și în functie de oportunitățile din piață.

Cele mai importante declarații din interviu:

Am spus că vrem să creăm campioni regionali și asta vom face în continuare.La trei săptămâni de la începerea războiului din Ucraina, am cumpărat o fabrică din Moldova, în Găgăuzia. La momentul acela nu știam dacă tancurile rusești se opresc la timp la graniță. Este un statement despre modul în care lucrăm și despre curajul pe care îl avem în acțiunile noastre. Nu suntem atât de defensivi precum media pieței.Ne uităm la încă trei, maxim cinci domenii din zona producției de materiale de construcții pentru următorii ani, astfel încât să acoperim cât mai multe arii din sector.Strategia este să cumpărăm doar companii românești din zona de producție de materiale de construcții, iar aceste companii românești să se extindă organic și prin noi achizitii, inclusiv de companii din străinătate.În România avem foarte mult potențial de creștere prin retehnologizare. Cu acces la capital putem să reducem foarte ușor decalajele și putem să ajungem să ne batem de la egal la egal cu marii jucători din vest. Noi vedem acest lucru pentru că o facem deja în companiile din portofoliu.Anul acesta se vor vedea rezultatele eficientizării operaționale, de dezvoltare din punct de vedere comercial, de creștere a exporturilor și a ponderii acestora.

Ce înseamnă pentru compania dumneavoastră transferul de pe piața AeRO pe piața principală, care a fost motivul din spatele acestei decizii?

Față de momentul 2022, când aveam în portofoliu 2 companii, astăzi am ajuns la un portofoliu de 9 companii, cu un total de 12 fabrici în trei țări diferite. Avem o capitalizare bursieră de aproape 50 de milioane de euro și o cifră de afaceri bugetată pentru anul acesta de aproximativ 130 milioane de euro.

În principiu, avem tot ce ne trebuie sa fim pe piață principală, acolo ne este locul, și atunci a fost o decizie extrem de naturală să facem această trecere. Foarte dificil a fost contextul. Anul 2023 a fost un context extrem de neprietenos pentru ce înseamnă atragere de capital. Noi am vrut să facem această trecere împreună cu o majorare de capital social. Le-am făcut, dar a fost extrem de dificil. Am vrut să atragem capital suplimentar de 150 milioane de lei, în anul cel mai puțin prietenos din acest punct de vedere din ultimii ani.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns