Ministrul Rafila, prima reacție despre schimbările public-privat după cazul Cîrstoiu și despre „sponsorizările” de la Big Farma

Via: hotnews.ro

​Alexandru Rafila a declarat joi, că „se gândește”, după cazul dr. Cîrstoiu, să lucreze la un punct de vedere legislativ care să reglementeze situațiile în care pacienții sunt direcționați de la stat către clinicile private. Ministrul Sănătății spune că e nevoie de un punct de vedere legislativ „cumpătat” și că el e convins că e bine ca medicii să poată lucra în ambele sectoare.

Catalin Cirstoiu si Alexandru RafilaFoto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

În ceea ce privește dezvăluirile HotNews.ro privind sponsorizările de la industria farma pentru evenimentele Societății de Microbiologie, care trec printr-o companie unde e acționar consilierul său, Rafila susține că este „o informație falsă”, dar că „Toate societățile profesionale au o astfel de firmă care organizează evenimente, sunt mai multe firme pe piață”.

Joi dimineață, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat la ceremonia care a marcat 100 de ani de la înființarea Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.

Demnitarul a atins și teme de actualitate.

„Sănătatea e un bun subiect de campanie electorală”

„Ne aflăm într-o perioadă aș zice dificilă. Avem campania electorală, sănătatea este unul dintre subiectele care se discută foarte mult în ultima perioadă. E un bun subiect de campanie, dar noi suntem datori să mergem înainte și să asigurăm funcționalitatea sistemului de sănătate, să asigurăm investițiile în sistemul de sănătate, să asigurăm pentru viitorul nu foarte îndepărtat resursa umană care trebuie înlocuită în perioada următoare și să facem o reformă reală a modului în care se fac servicii medicale în România”, a afirmat Rafila.

Intervenția lui Alexandru Rafila a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

Rafila „se gândește” cum să reglementeze direcționarea pacienților de la stat la privat

La capătul cazului dr. Cătălin Cîrstoiu, care a dus la retragerea acestuia din cursa pentru Primăria Capitalei, Alexandru Rafila spune că „se gândește” cum să reglementeze direcționarea pacienților de la stat la privat, însă spune că își dorește ”un punct de vedere legislativ cumpătat”, care să respecte două principii:

1. „Un principiu este cel al faptului că un medic poate să lucreze deopotrivă în sectorul public și în cel privat, dar lucrul acesta trebuie făcut cu respectarea programului de lucru”, spune ministrul.2. „Al doilea principiu este că pacienții pot să opteze, sigur, între sectorul public și cel privat, dar eu m-am referit explicit la situația în care, de exemplu, un pacient este chemat și investigat la spitalul public, după care este direcționat spre o clinică privată”, adaugă Rafila.

Ministrul PSD a ținut să sublinieze că nu ia în calcul „niciun fel de îngrădire a dreptului medicilor sau pacienților să opteze, să lucreze sau să fie tratați în sectorul public sau privat”.

„Dar lucrurile acestea trebuie să se întâmple foarte clar, ori se tratează în sectorul public, ori se tratează în sectorul privat. Există și situații excepționale, care necesită un astfel de parcurs al pacientului. Nu trebuie îngrădit un astfel de parcurs și vreau să găsim o soluție legislativă care să permită, în anumite situații, și un astfel de parcurs, în care pacientul este tratat întâi la public și trebuie să ajungă la privat, sau o situație inversă, în care ajunge din sectorul privat în sectorul public”, a adăugat ministrul Sănătății.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns